Tocsog a korrupciótól a szombathelyi stadionberuházás

2016. január 20. 23:27 - Kelemen Krisztián

A nyugat.hu cikke:

Állítja a helyi baloldal, miközben a jobboldal örül annak, hogy akár már ezen a héten munkaterületté nyilváníthatják a Rohonci úti stadiont. Indulhat a banzáj!

432248_baloldali_sajtotajekoztato_a_rendkivuli_kozgyules.jpg

A hír ennyi: ma reggel rendkívüli zárt ülést tartott a szombathelyi közgyűlés. Ahol a jobboldali többség szavazatával ismét megerősítette „elkötelezettségét az új szombathelyi sportkomplexum megépítése mellett.” A képviselő-testület pedig szóbeli tájékoztatást kapott „a Haladás Labdarúgó Stadion és Multifunkcionális Sportkomplexum beruházás aktuális állásáról. ” Amit a jobboldal elfogadott, a baloldal pedig korrupciót emlegetve elutasított. A villámgyors zárt ülés után a baloldali frakció rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, ahol a képviselők a Hali stadionépítés körüli korrupciós ügyről beszéltek:

Már az sem volt jogilag helyes – kezdte a tájékoztatását Czeglédy Csaba baloldali frakcióvezető -, hogy egyáltalán ma zárt ülést tartottak. Ugyanis a képviselő testület a sportkomplexum ügyében semmilyen érdemi döntést nem hozhatott már, hiszen mint kiderült, a közbeszerzési eljárásban a beruházásért felelős önkormányzati cég ügyvezetője, dr. Szondy Szilvia január 8-án eredményt hirdetett. A győztes, egyedüli érdemi pályázóként pedig a Swietelsky lett.

Eredetileg 8,8 milliárd forint értékben írták ki a pályázatot

A közbeszerzés kapcsán ismeretes, hogy anno Szombathely, a fejlesztési minisztériummal, illetve a stadionberuházásért felelős önkormányzati céggel közösen egy három oldalú megállapodást kötött, 9,6 milliárd forintos értéken. Akkor a stadion és sportkomplexum építése 8,8 milliárd forintos értékben került kiírásra. A legkedvezőbb érvényes ajánlatot a Swietelsky csoport adta, de közel sem a kiírt beruházási összegre, hanem 13,151 milliárd forintra lőtte be a költségeket. Czeglédy Csaba maga is tagja volt a pályázatokat elbíráló bizottságnak. Ahogy mesélte, a beérkező ajánlatot látva azzal kellett szembesülniük, hogy nincs elég forrás a stadion építésére, mivel a legjobb ajánlat is 4,4 milliárd forinttal haladta meg a pályázati kírásban szereplő 8,8 milliárdot. Közben azonban, mint kiderült, az ügyvezető asszony, dr. Szondy Szilvia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárának egy levele (amit lent egy keretes anyagban megtalál) alapján önhatalmúlag meghozta a döntés: „Az ügyvezető egy titkos kormányhatározatra hivatkozott, amelyben az szerepel, hogy a kormány egyetért azzal, hogy 2017-ik évi költségvetésben szerepeljen a szombathelyi sportkomplexum beruházására plusz 5,6 milliárd forint. ”

És akkor itt vagyunk az egyik fő problémánál

Azonban akkor, amikor az ügyvezető asszony a döntését maga meghozta, állította Czeglédy, nem állt rendelkezésre a plusz többmilliárdos fedezet, sem a kormány szándéknyilatkozata. Egy ígéret van csupán, semmi több erről a plusz 5,6 milliárdról. Mi van akkor, ha a parlament esetleg úgy dönt majd, hogy mégsem áldoz erre a projektre a 2017-es évi költségvetésben? Ami tovább bonyolítja a dolgot, hogy a költségvetési bíráló bizottság álláspontját 2016. január 8-án alakította ki, miközben a kormány (a titkos kormányhatározatból legalábbis úgy látszik), ezzel a kérdéssel már 2015-ben foglalkozott. Már azelőtt beígérte a plusz forrást, mielőtt a probléma ismert lett volna. Vajon a kormányzat honnan tudta, hogy hiányozni fog a Hali-stadion és sportkomplexum építéséből 5,6 milliárd forint?

432348_ilyen_lesz_az_uj_hali_stadion.jpg

Hogy tovább bonyolítsuk a kérdést: előzetesen nyolcan vették ki a pályázati csomagot, ebből mindössze hárman adták be, a többiek már idő előtt kiszálltak. (A beruházók a pályázati anyagból értesültek arról, mit kellene megvalósítaniuk a 8,8 milliárdból.) De a beadott három pályázó cég közül kettő már a hiánypótlást sem adta be. Ehhez képest a pályázók elvileg nem tudhatták, senki sem tudhatta, hogy titkos kormányzati határozat miatt rendelkezésre fog majd állni pluszban több milliárd, és megemelik a beruházás költségvetési támogatását 5,6 milliárddal, azaz az egész bekerülési költség 57 százalékával. Márpedig, ha ez az információ kiszivárogott, akkor aki számára ez ismert volt, az előnyt élvezett a pályázat során a többiekhez képest. Akik azonban csak azt láthatták, hogy reálisan 8,8 milliárdból nem lehet megvalósítani ezt a beruházást, azok sorra visszaléphettek. Egy valaki volt csak, aki a megadott összeghez képest jóval magasabb áron, 13,151 milliárdból végül bevállalta a pályázást, ez lett a Swietelsky. Más kérdés az, hogy vajon, ha eleve 13, 2 milliárd forintnyi összegre lett volna meghirdetve a pályázat, akkor vajon hány érdemi pályázó adta volna be az anyagát?

A város még a látszatra sem ad

Másrészt ahelyett, hogy a tények ismeretében a város egy új közbeszerzési eljárást indított volna el, közgyűlési beleegyezés nélkül elfogadta a korábbi közbeszerzési eljárás egyetlen érvényben maradt pályázatát. Pedig az közbeszerzési eljárás újbóli elindítása mindösszesen plusz három hónap időcsúszást jelentett volna.

A baloldal szerint a közbeszerzési eljárást is meg lehetett volna hosszabbítani 60 nappal, március 26-ig jogszerűen lehetett volna a döntést meghozni, és addig támogatói megállapodást is köthetett volna a város a minisztériummal.„De ezek a dolgok senkinek sem fontosak. Ma pedig már munkaterület átadás is lesz. ”

Szó sincs arról, hogy a baloldal nem szeretne stadiont

A baloldali frakció tagjai kiemelték, számukra is nagyon fontos a beruházás, mert megérdemli Szombathely, hogy kapjon egy új stadiont, és a HVSE szakosztályai is, hogy méltó körülmények között tudjanak versenyezni, csak „az a tragédia, hogy bűnben fogant ez a beruházás, és, hogy tocsog a korrupcióban.” Szerintük ez az egész ügy jól megmutatja azt, hogy közbeszerzések területén mi zajlik ma ebben az országban.

432340_ilyen_lesz_az_uj_hali_stadion.jpg

A DK helyi politikusa, Kelemen Krisztián képviselő is hozzátette: „A városvezetés, a kormányzat még a látszatra sem ad, utólag módosítanak pályázati kiírást és feltételeket!” Szerinte az önkormányzati cég ügyvezetője ilyen fajsúlyos kérdésben nem dönthetett volna a testület jóváhagyása nélkül. Feltette ő is a kérdést, mi lesz, ha 2017-ben nem áll majd rendelkezésre a beígért plusz kormányzati forrás? Akkor értelemszerűen a városnak kell majd állnia a 4,4 milliárdos plusz számlát. Másrészt, ha új közbeszerzési eljárást írtak volna ki, abba bele lehetett volna csempészni még a fedett jégcsarnok tervét is....

Végezetül még egy alapkérdést feszegettek, vajon miért becsülték ennyire alá előzetesen a stadionépítés bekerülési költségét? Mert a 8,8 milliárdos becslést azok lőtték be, akik ebben az országban egyébként is stadionépítésekkel foglalkoznak. Mi az oka vajon, hogy ők is több mint ötven százalékkal elmérték a bekerülési költséget?

Sokaknak a lényeg persze az marad, hogy akár már ezen a héten munkaterületté nyilváníthatják a Rohonci úti stadiont, és hamarosan indulhat a sportkomplexum építése.

432256_tajekoztatas.jpg

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/tocsog_a_korrupciotol_a_szombathelyi_hali_ugy

komment
süti beállítások módosítása