Magyar Kultúra Napja 2024

2024. január 25. 09:45 - Kelemen Krisztián

Január 22-én Szombathely önkormányzata a magyar kultúra napja alkalmából rendezett gálán díjazta a város kulturális életében kiemelkedő munkát végzett szakembereket az AGORA-ban. Gratulálok a díjazottaknak!

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát kapta:
Bonyhádi Károly

Bonyhádi Károly tervezőgrafikus művész, fotográfus Budapesten született. 10 éves kora óta Szombathelyen él. A 80-as évektől számos csoportos és önálló, fotó- és képzőművészeti kiállításon találkozhatott a közönség alkotásaival Szombathelyen, Budapesten és az ország más városaiban. Több mint 40 éves tervezőgrafikai tevékenységét számtalan igényes könyv-, lap- és arculatterv, lemezborító és plakát fémjelzi.

Alkotásainak jelentős része Szombathely és Vas megye kulturális intézményeihez, szervezeteihez kötődik. Több éven keresztül dolgozott a Szombathelyi Kulturális Menedzser Irodának, a Martineum Felnőttképző Akadémiának és a Capella Savaria kamarazenekarnak. Ő kapott megbízást a Savaria Múzeum, az Iseum, a Szombathelyi Képtár és a Smidt Múzeum vizuális arculatának megtervezésére, de a Vasi Szemle és a Savaria Fórum lapterve is a nevéhez fűződik.

Megalakulása óta vezető grafikusa a Weöres Sándor Színháznak, legismertebb munkái az intézmény számára készültek: az arculat és a logó mellett megtervezett kiadványok és a több mint száz emlékezetes színházi plakát, pályájának meghatározó alkotásai. Szívesen készít könyvterveket. Az elmúlt években több tucat tudományos és irodalmi kötet került ki a kezei alól. 2020-ban Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon című könyvéért elnyerte a Szép Magyar Könyv díjat.

A kezdetektől aktív közreműködője volt a szombathelyi Bloomsday rendezvényeinek, amiért 2023-ban Szombathely városától Bloom-díjat kapott. Alkotótevékenysége mellett 1996-tól csaknem húsz évig a Szombathelyi Művészeti Gimnáziumban, majd az Artopolis Művészeti Iskolában tanított, 2022-től pedig az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének óraadó tanára.

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatát kapta:
Balikó Adrienn

Balikó Adrienn pályáját kellékesként kezdte 1992-ben a Madách Színházban. 1994-ben a szombathelyi Kulturális Menedzser Iroda gyakornoka, később rendezvényszervezője lett. Részt vett a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál színházi programjának összeállításában, közreműködött a rendezvény promóciós feladatainak ellátásában és a fesztivál programjainak lebonyolításában.

Részt vett a havonta megjelenő városi műsorfüzet szerkesztésében, az intézmény által szervezett egyéb kulturális események szervezésében is. 1995 és 1997 között egyéni vállalkozóként a Szombathelyi Televízió rendezőasszisztense volt. 1998-tól 2003-ig gyártásvezetőként dolgozott a 2D Videostúdióban, amely annak idején a Duna Televízió Vas megyei tudósítója volt. Szervezte a napi forgatásokat, koordinálta a stábok munkáját.

Egyik meghatározó tagja volt a stúdió által készített várostörténeti dokumentumfilm alkotói csapatának is. 2004 és 2008 között a Szombathelyi Televízió és Rádió Kht. gyártásvezetője volt. 2008-tól, a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. megalakulásától a színház munkatársa volt. Közönségszervezői munkát végzett, meghatározó szerepe volt a színház kapcsolatrendszerének kialakításában, közönségbázis létrehozásában, a propagandafeladatok ellátásában.

Kreativitása, munkabírása és -szeretete, a megoldást kereső személyisége mind hozzájárult sikeres munkavégzéséhez. 2009-től családi vállalkozásán keresztül ő lett a nézőtéri munkák koordinátora: szervezte a nézőtéri munkatársak munkáját és ellátta a nézőtéri felügyelői feladatokat. Keze alatt sok középiskolás fiatalból vált színházat szerető és értő ember.

Problémamegoldó képesség, határozott, de udvarias fellépés, a nézők érdekeit legfontosabbnak tartó magatartás és a kollégákkal kialakított jó viszony jellemezte. Szinte minden nézőt név szerint ismert, fejben tartotta kéréseiket, tudta, ki milyen előadásokat kedvel. 2021 szeptemberében váltott a kultúra, a művészet területéről a kereskedelemre.

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatának kitüntetettje:
Németh Zita

Németh Zita 30 éve dolgozik Szombathelyen kulturális, közművelődési területen. 1993-ban, az érettségi megszerzése után a Gyermekek Házában kezdett el dolgozni művelődésszervezőként, a kézműves tevékenységek foglalkozásvezetőjeként. Munkaköréhez tartozott a népi hagyományok ápolásával, átörökítésével kapcsolatos kézműves tevékenységek, játszóházak szervezése.

Részt vett az iskolanapok programjaiban, gyermekeknek szóló pályázatok megszervezésében, kiállítások, játékos vetélkedők, táborok megvalósításában. Munka mellett szerzett diplomát a Berzsenyi Dániel Főiskolán, művelődésszervező szakon. 2007-ben a Gyermekek Háza jogutód intézménye, az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ lett. Az átszervezést követően továbbra is folytatta az ifjúsági tevékenységére fókuszáló közművelődési munkáját a Gyermekek Háza, majd a felújított AGORA – Művelődési és Sportház központjában.

2020 óta, az AGORA átalakulását követően – a Közművelődési Igazgatóság munkatársaként – a gyermek- és ifjúságfókuszú rendezvények mellett a felnőtt célcsoportoknak szóló közművelődési feladatok szervezését is végzi, így színházi programok, koncertek lebonyolítását. Az elmúlt években rendezvényszervezője volt Szombathely második legnagyobb számú érdeklődőt vonzó eseményének, a Szent Iván-éji Vigasságoknak. Feladatvégzésében igényes, tájékozott és naprakész, ötletei segítik a közművelődési tevékenység megújulását.

Az elmúlt 30 évben megszerzett tapasztalata és szakmai tudása, jó teherbírása hozzájárult az AGORA eredményességéhez. Munkáját határozottan, precízen végzi, szakmája iránt 30 éve töretlenül elkötelezett.

A Kultúra Támogatásáért díj kitüntetettje:
Varjuné Gergácz Katalin

Varjuné Gergácz Katalin 1990-ben kezdett el dolgozni a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A folyamatos önképzésre, az egyéni kompetenciák bővítésére való törekvés pályafutását a kezdetektől meghatározta. Gyors- és gépíró, majd ügyintéző adatrögzítő, 99-től gazdasági ügyintéző munkakört töltött be. 2001-ben mérlegképes könyvelői szakképesítést szerzett Zalaegerszegen. 2006-tól gazdasági és üzemeltetési osztályvezetője és megbízott gazdasági igazgatóhelyettese, 2009-től gazdasági igazgatóhelyettese volt a könyvtárnak.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen közgazdász végzettséget szerzett, majd a közgazdálkodás és közpolitika mesterszakot is elvégezte és a képzéshez tartozó Közintézményi menedzsment specializáció követelményeit is teljesítette. Három alkalommal is átvehette a Berzsenyi Dániel Könyvtárért díjat. Áthelyezéssel került 2015-ben a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Gazdasági Ellátó Szervezethez, ahol előbb a gazdasági igazgatóhelyettesi, majd 2019-től a gazdasági igazgatói munkakört látja el.

Feladata többek között a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Múzeum gazdálkodásának megszervezése, irányítása, ellenőrzése, az intézmények költségvetésével kapcsolatos feladatok ellátása. Munkakörének összetettsége, a különböző intézménytípusok közötti átjárások megteremtése, azok eltérő munkafolyamatainak gazdasági, pénzügyi összehangolása nem csupán kiemelkedő szakmai ismereteket jelent, hanem elkötelezettséget is a kulturális intézmények felé.

A szigorú fiskális szemléletet követelő munkakört felelősséggel végzi, a hatáskörébe tartozó intézmények partnerként tekinthetnek személyére. A nehéz, sokszor kiszámíthatatlan időszakban is a kultúra kiemelkedő támaszaként szolgált személye.

 

421836791_827507586052615_6359454605505025989_n.jpg

komment
süti beállítások módosítása