Tűzoltósági felvonulási terület: fokozottan ellenőriz a közterület-felügyelet

2023. március 01. 17:06 - Kelemen Krisztián

A katasztrófavédelem és a közterület-felügyelet közös sajtótájékoztatója. Az idei évben eddig 36 alkalommal vonultak a Vas vármegyei hivatásos tűzoltók otthonokban bekövetkező tűzesetekhez. Három esetben többszintes lakóházak lakásaiban lévő tűzeset miatt riasztották őket. Több alkalommal kellett ajtónyitáshoz, teraszon rekedt személyek mentéséhez vonulniuk többszintes társasházakhoz, panelépületekhez. Ezeknél a helyszíneknél volt, hogy magasból mentő tűzoltó gépjármű segítségére is szükség mutatkozott. Mivel a lakásokban bármikor megtörténhet a baj, a lakók érdeke is, hogy a tűzoltási-felvonulási területekre ne parkoljanak autóikkal.
A szabálytalan parkolások megelőzése és ezzel együtt az életmentések elősegítése érdekében tartott sajtótájékoztatót a két együttműködésben lévő társszerv kedden, a Közterület-felügyelet szombathelyi irodájában. Ágoston Sándor, a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet irodavezetője, valamint Kovács Balázs tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Egyed László tűzoltó alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője tájékoztatta a sajtó képviselőit, rajtuk keresztül pedig a lakosságot a középmagas és magas épületek közelében lévő parkolási szabályokról és azok betartásának fontosságáról.
A családok egyre több autóval rendelkeznek, a parkolóhelyek keresése mindennapos feladat a vármegye városaiban is. A legszűkebb helyek kihasználása előtt mindig figyeljünk arra, hogy egy tűzoltógépjármű is elférjen mellettünk!
A megállni tilos, várakozni tilos tábla mellett kiegészítő jelzésként gyakran láthatjuk a közlekedési táblákon, hogy egy adott távolságon belül tilos parkolni, a tűzoltókat leszámítva. Ez nem véletlen. A tűzvédelmi tervezőmérnökök munkájuk során pontosan meghatározzák, hogy mekkora tűzoltási felvonulási terület kell egy magas, vagy középmagas épület tüzének oltásához a tűzoltóautók számára. Azért is fontos, hogy üresen hagyjuk ezeket a szabad helyeket és az oda vezető útszakaszokat, mivel addig nem tudnak biztonságosan beavatkozni a tűzoltók, amíg megfelelő távolságra nem közelítették meg az épületet.
Azért, hogy a tűzoltók a társasházi lakástüzeknél – ahol minden másodperc fokozottan számít – be tudjanak időben avatkozni, a ház környékén kijelölt tűzoltási és felvonulási területek vannak. A tízemeleteseknél, de sok esetben már a négyemeletes házaknál bekövetkező tüzekhez a tűzoltók speciális tűzoltógépjárművekkel is érkeznek. Ilyen például a gépezetes tolólétra vagy az emelőkosaras gépjármű, amelyeknek jóval nagyobb helyre van szükségük a beavatkozáshoz.
334425136_223361953474808_8933723478322830736_n.jpg
A magasból mentő járművek biztonságos működtetéséhez előzetesen felmért és kijelölt felállítási helyekre van szükség, ahol fontos szempont, hogy a jármű emelőkosara vagy létrakosara az épület homlokzati mentési pontját el tudja érni, továbbá lényeges, hogy ki is tudjon talpalni, s a talpak helye alatt ne legyen közművezeték, akna. A kijelölt felállítási helyekre pont azért nem szabad parkolni, hogy az életmentés és a tűzoltás ne essen késedelembe.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat ekként rendelkezik: „A létesítmény közlekedési, tűzoltási felvonulási útvonalait, területeit, valamint oltóanyag-szerzési helyekhez vezető útjait állandóan szabadon és olyan állapotban kell tartani, amely az időjárási viszonyoktól függetlenül alkalmas a tűzoltó gépjárművek közlekedésére és működtetésére.” Amennyiben ezt az előírást valaki nem tartja be, úgy a kiszabott tűzvédelmi bírság mértéke legalább a harmincezer forintot, de akár az egymillió forintot is elérheti.
A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot a szabályok betartására, hisz a tűzesetek oltásánál minden másodperc számít!
Fotók: Puskás Enikő és Bonyhádi Zoltán
komment
süti beállítások módosítása