BKKB 2022.09.27.

2022. szeptember 28. 11:06 - Kelemen Krisztián

Tegnap délután összeült a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság (BKKB), ahol egyhangúlag elfogadtuk az önkormányzat 74 pontból álló takarékossági programját és a költségvetési rendelet II. számú módosítását.
 
Megtárgyaltuk a Fő téren történő kerékpározás közlekedési rendjét. A Szombathelyi Rendőrkapitányság objektív és tárgyilagos tájékoztatása és a Városi Főépítész állásfoglalása alapján a bizottság úgy döntött, hogy Szombathely Fő terén fenntartja a jelenlegi kerékpáros közlekedésre vonatkozó szabályokat és nem javasolja a kelet-nyugat irányú kerékpáros közlekedés megengedését.
 
A dötést a következő tények indokolták:
- Szombathely Fő tere jelenleg és funkcióját tekintve is alapvetően egy sétáló tér, ahol a gyalogosok biztonsága, biztonságérzete adott a jelenlegi szabályozásmak köszönhetően,
- a téren adott esetben az átlagosnál több időt is szívesen töltenek el a látogatók, kihasználva a tér kialakítását, adottságait és ebben szerepet játszik a járművekkel való közlekedés tiltása,
- A téren naponta nagy gyalogos forgalom bonyolódik kelet-nyugat irányba, ahol nem kell kerékpáros közlekedésre számítani az üzletekből kilépve,
- a téren naponta több gyermekes család is szívesen tölti szabadidejét, ahol a gyerekek jelenleg szabadon járhatnak, biztonságosan szaladgálhatnak,
- a tér fizikai adottságai nem teszik lehetővé (nyugati irányba nagyon beszűkül a tér), hogy biztonságosan lehessen kialakítani kerékpársávot, úgy, hogy a gyalogos közlekedésre is maradjon megfelelő méretű terület,
- a tér egész területén (a keleti részen is és a nyugati részen is) rendszeresen vannak nagy látogatottságú programok, rendezvények, emiatt balesetveszélyes lenne egy kerékpárút beékelése ezekre a területekre,
- a tér kerékpárral könnyen megközelíthető és könnyen megkerülhető, emiatt sem indokolt a téren történő kerékpározás,
- a téren az észak-dél irányú kerékpározás engedélyezett az erre a célre kialakított útburkolaton.
 
Összegezve a téren tartózkodók testi épsége érdekében, közlekedési és balesetmegelőzési szempontokat figyelembe véve a bizottság nem látja indokoltnak a kelet-nyugat irányú kerékpáros közlekedés kialakítását!
 
Az ülésen elhangzott, hogy amennyiben valaki a tiltás ellenére kerékpárral behajt a Fő térre és kelet-nyugati irányba közlekedik, akkor 5.000 Ft és 50.000 Ftr forint közötti bírságra számíthat a Rendőrség részéről, akik rendszeresen ellenőrzik a szabálytalan közlekedőket. 2022. június 1-től augusztus 31-ig 19 figyelmeztetés és 9 helyszíni bírság történt szabályszegés miatt. Kerékpáros baleset eddig egész évben egy sem történt a Fő téren.
 
A Fő teret több térfigyelő kamera is pásztázza nullától huszonnégy óráig. A téren a kelet-nyugati kerékpározás tiltása egyértelmű, ezt mindkét végén tábla jelzi.
 
A Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság döntött a szombathelyi polgárőr egyesületek eredményességükből adodó anyagi támogatásáról. Öt egyesület összesen 1.320.000 Ft támogatásban részesülhet.
 
Tájékoztatást adott a Szombathelyi Polgárőr Egyesület Elnöke, Horváth Lajos Gergő a szerevezet tevékenységéről a 6. napirend pont keretében.
 
Döntöttünk a Katasztrófavédelem és a Rendőrség anyagi támogatásáról is, amely bűnmegelőzési és tűzmegelőzési célokat szolgál a lakosság körében, melyet a szerevezetek az idei évben használnak fel.
 
A különfélék napirendi pontnál tájékoztattam a tisztelt bizottságot, hogy a régi analóg típusú térfigyelő kamerák és a hozzájuk tartozó hangszórók cseréje megtörtént összesen hat helyszínen, összesen 18 millió forint értékben.
 
Zárt ülésen pedig Szombathely Közbiztonságáért-Díj odaítéléséről döntöttünk.
 
A bizottsági ülés elején kértem, hogy a nemrég elhunyt bizottsági tagunkról, György István Péterről egyperces néma felállással emlékezzünk meg.
 
A képen az ülés egyik szép pillanata látható, amikor Dr. Stánitz Éva, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház vezetősége és dolgozói nevében egy köszönetnyilvánító emléklapot ad át a Szombathelyi Polgárőr Egyesület Elnökének, a Sars-Covid járvány idején teljesített szolgálatukért!
 
 
20220927_154615.jpg
komment
süti beállítások módosítása