Kormányzati támogatás hiányában lépni kellett Zanaton

2022. július 13. 11:18 - Kelemen Krisztián

Négy zanati utca felújításáról tartott sajtótájékoztatót Szombathely Zanat városrészén dr. Nemény András polgármester, Putz Attila, az érintett körzet képviselője és Hazafi László, a helyi úttársaság elnöke. Elhangzott: az Eper, Áfonya, Fenyő és Korpás utcák rendbetételéhez az eredeti terv szerint megalakult egy polgárjogi egyesület, egy úttársaság. A város ugyanis nemcsak, hogy nem veheti át a hiányos műszaki tartalmú utakat, magánszemélyeket sem támogathat a felújításukhoz. A megállapodás az volt, hogy a felújítás felét a város állja a polgárjogi egyesületnek küldött támogatással, a másik felét pedig a lakóknak kell összeadni. Ehhez beszerezték az árajánlatokat, és az önkormányzattal is egyeztettek. Ekkor abban egyeztek meg, hogy 30 millió forintot a város fizet a létrejött egyesületnek az útfelújításhoz, a másik felét pedig a lakók tervezték összeadni.

293294156_431348662335178_5253619462032213531_n.jpg

"Akkor akadt meg a folyamat, amikor Hende Csaba bekavart az ígéretével, miszerint majd ő megszerzi azt a pénzt, amit a lakóknak kellett volna beleadni" - mondta el Putz Attila, majd a polgármester jelentette be: az ígért kormányzati támogatás hiányában az önkormányzat fizeti ki az utak felújításának teljes költségét, bízva abban, hogy egy későbbi időpontban utólag megérkezik az állam támogatása is.

"A város eddig 30 millió forintot szánt az útra, és 9 millió forintot a kisajátításra a csapadékvíztározóhoz. A tervek szerint összesen 60 millió forint lett volna az útépítés költsége, de az árak folyamatosan emelkednek" - mondta dr. Nemény András, aki szerint látva a mostani árakat, ha nyár végére nem lesz készen az út, akkor nemhogy 40-50 százalékkal drágább lesz a kivitelezés, hanem egyszerűen nem lesz alapanyag; - ezért döntött úgy, hogy a teljes útfelújítást kifizeti a város, mintsem megvalósíthatatlanná váljon a beruházás. "Az építőcég árajánlata egyébként július végéig áll. Így most további 34 millió forint érkezik a tervek szerint az úttársasághoz" - hangzott el a sajtótájékoztatón.
Fotó: Bonyhádi Zoltán

komment
süti beállítások módosítása