Szombathely Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP) társadalmi egyeztetése

2022. április 26. 17:14 - Kelemen Krisztián

„Először megformáljuk városainkat - azután ők formálnak minket.” /Jan Gehl/
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a fenntarthatóság iránti elköteleződése, valamint a 2021-2027 programozási időszak közlekedésfejlesztési projektjeinek, illetve hosszabb kitekintésben a 2040-ig terjedő időszakra, illetve 30 év távlatában a közlekedésfejlesztési célok, intézkedések megalapozása érdekében határozta el a Fenntartható Városi Mobilitási terv (SUMP) elkészítését.
A Mobilitási terv célja, hogy fenntartható és integrált megoldásokat kínáljon a szombathelyi közlekedési problémák megoldására, hozzájárulva ezzel a klímavédelmi és energiahatékonysági célkitűzések teljesüléséhez. A terv összhangban van az Európai Bizottság Fehér Könyvében lefektetett irányelvekkel, és az országos-, a térségi fejlesztési dokumentumokban foglalt célokkal is. A terv az eddigi közlekedéstervezési gyakorlathoz képest nagyobb hangsúlyt helyez az emberközpontú szemléletre, valamint a lakosság és az egyes érdekcsoportok bevonására, a különböző szakpolitikai területek összehangolására, szakít az egyoldalú ágazati megközelítéssel, a mobilitási kérdéseket komplexen kezeli.
A Mobilitási terv készítésekor számos szakmai és társadalmi egyeztetés zajlott különböző szakmai és civil-, valamint érdekképviseleti szervezetek bevonásával, emellett a tervezést egy nyílt lakossági mobilitást vizsgáló kérdőíves felmérés is segítette. A partnerségi folyamat a Mobilitási terv társadalmi egyeztetési változatának betekintésével folytatódik. (Az adatvédelmi tájékoztató, valamint a Társadalmi Egyeztetési Dokumentum a "Kapcsolódó dokumentumok" alatt tölthető le.)
E fontos mérföldkő kapcsán – 2,5 héten keresztül - 2022. április 30-ig várjuk a város és környékének lakói, a gazdasági szereplők, a civil szervezetek és további érintettek észrevételeit a következő e-mail helyre: sump@trenecon.hu
A fenti e-mail címre érkezett észrevételeket nem csak a mobilitási tervező (TRENECON Kft.), hanem egyidejűleg az Önkormányzat is megkapja. A társadalmi egyeztetés során beérkező észrevételek figyelembevételével kerülhet sor a Fenntartható Városi Mobilitási terv végleges változatának Közgyűlési- és a Támogató Szervezet általi jóváhagyására.
https://www.szombathely.hu/onkormanyzat/onkormanyzati-hirek/varoshaza/szombathely-fenntarthato-varosi-mobilitasi-terv-sump-tarsadalmi-egyeztetese.23914/?fbclid=IwAR1Rg79Og30CVEqlg2Rc7qEQOKnpXO4Tl7Rr1dGUIGpIDuxgpJWDFxmJhC0
278841648_375494551253923_1363570579875812670_n.jpg
komment
süti beállítások módosítása