KEF ülés 2022.04.08.

2022. április 11. 15:19 - Kelemen Krisztián

Pénteken a Szombathelyi Kábítószerügyi Fórum (KEF) az AGORA Savaria Filmszínházban tartotta rendes havi ülését, ahol a tagszervezetek képviselői döntöttek az idei évben tervezett prevenciós programok pénzügyi támogatásáról, valamint beszámolót kaptak a zuglói KEF által szervezett országos, online drogprevenciós konferenciáról, ahol Kelemen Krisztián, KEF Elnök és Tóth Balázs KEF Szakmai Társelnök is tartott egy-egy előadást.
Szervezés alatt van egy májusban tervezett dopping-ellenes konferencia, valamint az országban működő KEF-ek részére egy Szombathelyen megtartásra kerülő országos konferencia is. A fórumon Tóth Balázs, szakmai társelnök adott elő az internet veszélyeiről, az online történő bántalmazásról, valamint ezek megelőzési módjáról.
A fórumot követően a KEF támogatásával a Agora Savaria Filmszínházban levetítették a városban szociális területen és gyermekvédelemben dolgozó, valamint az ifjúsággal foglalkozó szakembereknek a „Csapda a neten” című cseh dokumentumfilmet. Az előadáson több, mint 100 fő vett részt, zömében a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai.
Tizenkét évesnek látszó fiatalt játszik három cseh színésznő a dokumentumfilmben, amelyet a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon mutattak be. Hamis profilt hoz létre a stáb a legnépszerűbb közösségi oldalakon, chatszobákban. Az eredmény sokkoló. A forgatás tíz napja alatt csaknem kétezer-ötszáz idegen férfi jelöli őket ismerősnek. Többen személyes kapcsolatot létesítenek a lányokkal videochaten, és azonnal szexuálisan zaklatni, bántalmazni kezdik őket. A kísérlet a jó ízlés határain messze túlmutató eredménye „erős gyomrot” kíván, amely után sokakban ismét meginoghat az emberi nem felsőbbrendűségébe vetett hit.
A cseh filmtörténet egyik legnézettebb dokumentumfilmjévé vált a film, amely döbbenetes képet mutat arról, mennyire sok perverz alak vadászik ártatlan és befolyásolható gyerekekre, akik a szexuális zaklatás bűncselekményével kapcsolatban minden határt túl lépnek.
Kelemen Krisztián és Tóth Balázs beszélt a filmvetítést megelőzően arról, hogy ez az egyik legfontosabb veszély, amely a magyar társadalom kiskorú gyermekeit is fenyegeti. A megelőzés, a védekezés fontosságára hívták fel a figyelmet, amelynek része az, hogy a szülők és a szakemberek tájékozottak legyenek a témával kapcsolatban, beszélgessenek a gyerekekkel és adott esetben technikai, az interneten fellelhető portálok hozzáférését korlátozó gyermekfelügyeleti szoftverek is rendelkezésre állnak.
„A pedofil elkövetőket nem érdekli, hogy a gyermekekben milyen maradandó erkölcsi, értékrendbeli és mentális egészségkárosodást okoznak. Sajnos, egy-egy ilyen abúzus után a kiskorúakban az öngyilkosság gondolata is felmerül, főleg, akkor ha a róla készített intim képek nagy nyilvánosság elé kerülnek az interneten. Nem ritka az ilyen esetekben a zsarolás sem, ahogy ezt a film is bemutatta.” – emelte ki a KEF Elnöke. Tóth Balázs, Szakmai Társelnök elmondta, hogy „a Szombathelyi Kábítószerügyi Fórum (KEF) egyik legfontosabb feladatának érzi a gyermekek védelmét az online térben is.”
278080239_366388418831203_7397056125272208149_n.jpg
komment
süti beállítások módosítása