Működik a terv: tisztább lett a Parkerdő

2021. november 01. 14:34 - Kelemen Krisztián

- írja a Savaria Fórum 2021. október 27.-én

Már látszik a zéró tolerancia eredménye, tisztább a Parkerdő. A város a többszöri közösségi takarítás és a szemetet illegálisan lerakók felelősségre vonása mellett a kommunális hulladék elhelyezésére is megoldást talált. Szombathely zöld szívében, a büfében is kérhetők már a Szomhull felirattal ellátott zsákok.

2919_929_17_parkerdo_bz_3364.jpg

Tavaly májusban bejárták és feltérképezték a Parkerdőt, hol a legszennyezettebb Szombathely közkedvelt kiránduló- és pihenőhelye. Hosszú évek egyre nagyobb problémájára kereste a város a megoldást. A bejárathoz az erdészet telepített kamerát, helyeztek ki szelektív konténereket, több pontra pedig a város szereltetett térfigyelőt. Az eredményekről Németh Ákos tanácsnokot és Kelemen Krisztián bizottsági elnököt kérdeztük.


– A közterület-felügyelők közel 100 esetben kezdeményeztek szabálysértési, 2 esetben pedig a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt büntetőeljárás megindítását – számolt be lapunknak Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke. – Másfél éve komplex akcióterv készült a Parkerdő tisztaságának helyreállítására, megőrzésére. Ennek részeként információs táblák is készültek, az önkormányzat pedig lezáratta a szeméttelep mögötti erdészeti utat, amely neuralgikus pontként állandó helyszíne volt az illegális hulladéklerakóknak.


A viharsarokban, mert így nevezik ezt a területet, sokat javult a helyzet. A sorompó miatt autóval nem lehet bejutni, és kamera is figyeli a helyszínt, a szeméttelep töltésére pedig rácsos magasítók kerültek. Ha mégis kifúj a szél néhány zacskót, azokat rendszeresen összegyűjtik, a fákról például darus autóval szedték le.


– Az illegális hulladék nemcsak esztétikai probléma, hanem különböző káros anyagok oldódnak ki belőle, szennyezik a talajt, a vizet és az egész ökoszisztémát. Éppen ezért is hirdettünk zéró toleranciát az illegális hulladéklerakással szemben. De azt gondoljuk, hogy nem elég tiltani, hanem a megoldást is mellé kell tenni, hogyan lehet legálisan megszabadulni a szeméttől. Éppen ezért kezdtük el a zöldhulladék, valamint a használt sütőolaj begyűjtését az idei évtől, most pedig egy újabb komoly lépést sikerült megtenni abba az irányba, hogy itt, a Parkerdőben is megfelelő módon tudják elhelyezni a hulladékaikat a kiskerttulajdonosok – mondja Németh Ákos tanácsnok.


2021 júniusában megállapodás született a parkerdei büfé üzemeltetőjével, ennek értelmében az emblémás fekete gyűjtőzsákokhoz már ott is hozzá lehet jutni. Feltétel azonban, hogy az igénylő rendelkezzen hulladékszállítási szerződéssel, amit a Szomhull ügyfélszolgálatán vagy elektronikus úton is meg lehet kötni.


A büfében megtudtuk, hogy egyre népszerűbbek a kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló zsákok. Néhány hét alatt csak itt 375 darab fogyott belőle. Összességében pedig több mint ezer, ugyanis a Szovánál is kérhető. Ha valaki ilyet szeretne, nem kell mást tennie, mint bemutatja a hulladékszállítási szerződését, valamint a személyi igazolványát, és megkapja a 380 forintos zsákot. Erről szállítólevelet állítanak ki, ami alapján utólag számlázzák ki az igénylő számára az összeget, amely tartalmazza az elszállítás és az ártalmatlanítás költségét is.


Fontos viszont, hogy ezek a zsákok a kijelölt gyűjtőpontra vagy a kihelyezett konténerekbe kerüljenek. A Jégpince utca kereszteződésében korábban napról napra, hétről hétre hegyekben állt a szemét. Mostanra itt is rendeződni látszik a helyzet. Igaz, térfigyelő kamera ide is került, és tábla is figyelmeztet a szabályoktól eltérő viselkedés következményeire, úgyhogy nem érdemes kockáztatni. A két hatalmas konténert hetente kétszer ürítik. Ugyan még látszik bennük egy-egy nem szabványos nejlonzsák olyan tartalommal is, ami nem idevaló, de egyre többen használják az emblémás zsákokat.


– Vigyázzunk együtt környezetünkre, Szombathelyre! Ennek érdekében átfogó kampány indult korábban a városban, amelyhez szemléletformálás is társult. Az eredmények pedig már jól láthatók. A Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Csoport is sokat tett Szombathely zöld szívének érdekében. Önkénteseik évente többször szedtek szemetet a Parkerdőben. A tapasztalatunk az, hogy a korábbi évekhez képest javult a helyzet, idén sikerült csökkenteni az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét. Ebben újabb nagy előrelépés, hogy most már helyben is hozzá lehet jutni a gyűjtőzsákokhoz, és azokat kulturált módon a konténerekbe lehet elhelyezni. – összegezte az intézkedéseket a Bűnmegelőzési Bizottság elnöke, Kelemen Krisztián.


A Körmendi úti Hulladékudvar a jövő hónap közepéig munkanapokon reggel 6-tól este 6 óráig, szombaton pedig délután kettőig tart nyitva, november 16-tól pedig csak annyi a változás, hogy hétközben egy órával korábban zárnak. A hulladékszállítással rendelkező szombathelyiek ingyenes adhatják ott le a keletkezett építési törmeléket, limlomot, kiszuperált elektromos gépeket, sőt, a háztartási mennyiségű veszélyes hulladékot, például autógumit, akkumulátort.

 

Nemes Piroska
Fotó: Bonyhádi Zoltán

komment
süti beállítások módosítása