Szeptemberi balesetmegelőzési akció

2021. augusztus 30. 16:08 - Kelemen Krisztián

Rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök is segítik az iskolák környékén a közlekedést szeptember 1-től Szombathelyen.
A SZOVA munkatársai pedig újrafestik a zebráknál található, esetlegesen megfakult figyelmeztető piktogramokat.
Az iskolába vezető út sok veszélyt rejthet. Legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek és tartsuk be a közlekedési szabályokat, még akkor is, ha sietünk!
2919_198_04_iskolakezdes_kozteruletek_nj_2021_08_25_jpg-1.jpg

Már csak néhány nap, és becsengetnek. Valószínűleg sok diák és szülő is nagyon várja már, hogy megkezdődjön az iskola, de ezzel együtt indul a reggeli ramazuri is. Hiszen – főként az első napokban – bármennyire is igyekszünk mindenre alaposan felkészülni, van, ami az utolsó pillanatban jut eszünkbe, és az ajtóból fordulunk vissza érte. Akkor viszont már sietni kell, hogy gyermekünk időben beérjen az iskolába, hiszen nem illik elkésni.


Tanévkezdéskor többszörösére nő a városban a forgalom, hiszen idén is közel 15 ezer diák ül be a megyeszékhelyen az iskolapadba. Ki egyedül, ki szüleivel együtt érkezik majd az iskolába, és bizony alakulhatnak ki dugók, kaotikus jelenetek az intézmények körül. De bármennyire is sietünk, a legfontosabb a gyermekeink biztonsága. Ennek érdekében azonban nem kell pont az iskola kapujában leparkolnunk feltartva a többieket, amíg gyermekünknek lenyomjuk a napkezdő szeretet- és szerencsepuszit.


Szeptemberben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is egyenruhások (rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők) segítik Szombathelyen a biztonságos közlekedést. Azokon a helyeken teljesítenek szolgálatot főleg reggelente 7 és 8 óra között, de a délutáni órákban is, ahol a legnagyobb a forgalom. A szervezetek között megtörtént az egyeztetés és a rendőrség koordinálásával pontos terv készült arról, hogy ki mikor, hol vigyáz szemünk fényeire – tájékoztatta lapunkat Kelemen Krisztián, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke. „Gyakorló apaként is mondhatom, Szombathelyen az ilyenkor jelentősen megnövekvő forgalom ellenére is biztonságban tudhatjuk gyermekeinket. A rendőrség, polgárőrség és a közterület-felügyelet munkatársai között kiváló az együttműködés. Évek óta segítik ilyenkor a közlekedést, tudják a dolgukat. Jó munkát végeznek, ezt mutatja az is, hogy szerencsére jellemzően nem történnek balesetek az oktatási intézmények környékén. Persze ehhez az is kell, hogy a közlekedők figyeljenek egymásra, kiemelten a gyermekekre. Kérem, hogy óvatosan és türelmesen haladjanak az iskolák, óvodák közelében.”

 

Szombathelyen tavaly a Váci, a Neumann, a Reguly és a Paragvári iskoláknál, valamint a Sörház utcában segítették a közlekedést egyenruhások. Az idei helyszíneket a korábbi évek tapasztalatai alapján jelölték ki, ott lesznek rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők, ahol a leginkább szükség van rájuk, mégpedig az aktuális helyzetnek megfelelően. Veszélyes az autók mögül kilépő gyalogos, illetve a zebrákon leszállás nélkül áthajtó kerékpáros. A gyerekeknek és a felnőtteknek, gyalogosnak, biciklisnek és autóval közlekedőnek egyaránt újra hozzá kell szokni a megnövekedett forgalomhoz és az ősszel megváltozó látási és útviszonyokhoz is. A biztonságot segítik a rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők a gyalogátkelőhelyeknél. Ágoston Sándor, a szombathelyi közterület-felügyelet irodavezetője ennek részleteit is elmondta: „A Szombathelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya kért fel minket hivatalos formában, hogy szeptember 1–30. között segítsük a biztonságot. Munkatársaink láthatósági mellényben lassítják, megállítják az autóforgalmat, hogy a zebrán átkelhessenek az intézményekbe igyekvő gyermekek, családok. Legfontosabb feladatunk, hogy a balesetmentes szeptembert biztosítsuk, hiszen az iskolakezdés hónapja a legnehezebb a város útjain. Amennyiben szabálytalan parkolást látunk, figyelmeztetünk, nem célunk a büntetés, a biztonság viszont annál inkább.”


Nézz körül, vedd le a fejhallgatót, és ne nyomkodd a telefonod átkelés közben! Nem véletlen, hogy ilyen piktogrammok kerültek több szombathelyi gyalogátkelőhelyhez, ugyanis komoly veszélyt jelent, ha valaki a közlekedés helyett másra figyel. A balesetek elkerülése érdekében festette fel tavaly az önkormányzat a zebrák elé a figyelemfelhívó. Az óvatosság és a piktogramok nem fakulhatnak, éppen ezért a város azt kérte a Szova Nonprofit Zrt.-től, hogy az iskolakezdés előtt fesse újra a biztonságot erősítő jeleket ott, ahol szükséges. Potyondi Nikolett, a társaság kommunikációs és HR munkatársa elmondta azt is, hogy kollégái tavasz óta folyamatosan fújják újra a gyalogátkelőhelyek csíkjait is.


Az iskolába vezető út sok veszélyt rejthet. Legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek és tartsuk be a közlekedési szabályokat, még akkor is, ha sietünk.

 

Fotó: Nagy Jácint

komment
süti beállítások módosítása