Közterületi szeszesital-fogyasztás szigorítása

2020. július 01. 17:17 - Kelemen Krisztián

Közterületi szeszesital-fogyasztás:

A közterületi szeszesital-fogyasztás és az ahhoz kapcsolódó hangoskodás és szemetelés is nagy problémát okoz. A Szabs.tv. 200. § (1) bekezdés a) pontjában felhatalmazást ad az önkormányzatoknak, hogy tilalmat határozzon meg a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozóan. A közterület-felügyelők ezen tilalom megszegésével elkövetett szabálysértés miatt is szabhatnak ki helyszíni bírságot 5.000,- és 50.000,- Ft között.

Erre vonatkozóan Szombathelyen a jelenleg hatályos, a közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet 10/A. §-ában foglalt szabályozás alapján az alábbi közterületeken tilos a szeszesital bármely formában történő fogyasztása:

a)     kereskedelmi és vendéglátó üzletek – ideértve a kizárólagosan palackozott italokat forgalmazó üzletek –, áruházak közterületre nyíló bejáratától számított 50 méteren belül;

b)     rendelők, szociális, köznevelési és egészségügyi intézmények, közhatalmi funkciót ellátó szervezet (bíróság, ügyészség, rendőrség, NAV, kormányhivatalok, önkormányzatok stb.) elhelyezésére szolgáló épületek, valamint egyházi épületek telekhatárától számított 200 méteres távolságon belül;

c)     közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül;

d)    közösségi közlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, illetve erre kijelölt megállóban, várakozóhelyen, illetve helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozóhely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül, azzal, hogy ha a szeszesital fogyasztási korlátozás alá tartozó terület külső határvonala nem állapítható meg egyértelműen, akkor a szeszesital fogyasztása a megállót vagy várakozóhelyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos.

A fentieket nem kell alkalmazni a közterület-használati engedéllyel rendelkező:

a)     vendéglátó előkertek,

b)     városi rendezvények, valamint

c)     szeszesital kimérési engedéllyel is rendelkező rendezvények területére.

A közelmúltban tapasztalt problémák miatt indokolttá vált a helyszínek bővítése, egyes – akár már jelenleg is a tilalmazottak közé tartozó – helyszínek nevesítése, amelynek körére az alábbi javaslatot teszem, természetesen a fenti kivételek fenntartásával:

a)     Fő tér,

b)     Savaria tér,

c)     a)-b) pont szerinti terekre bevezető díszburkolatos járdaszakasz,

d)     Berzsenyi tér,

e)     Szent Márton tér,

f)       Mindszenty tér,

g)     Szily János utca,

h)     a Szent Márton út – Hunyadi út közötti gyalogos aluljáró,

i)       közkertek, közparkok.

 

komment
süti beállítások módosítása