Zéró tolerancia a hulladékot illegálisan lerakókkal szemben

2020. május 19. 10:50 - Kelemen Krisztián

A Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság Elnökeként komoly szinten foglalkozok a Parkerdőben történő illegális hulladéklerakások visszaszorításával és annak megakadályozásával. A 2020. februári bizottsági ülésre a hatóságokkal közösen kidolgozott szakmai javaslat készült a köztisztaság megóvása érdekében. Ez egy konkrét stratégiai, akcióterv, több lehetséges eszközzel. Ezek közül az egyik legfonotsabb a mobil térfigyelő kamerák kihelyezése, melyek szerepe a tetten érésben jelentős. 

wildguarder-4g-wireless-hunting-camera-5.jpg

A kép csak illusztráció! A hatóság részére az elkövetésről készült felvételek bizonyító erejűek, melyek alapján megindítható a szabálysértési eljárás. A büntetési tétel jelenleg a szabálysértés súlyosságától függően változik. Helyszíni bírságként 5-50.000 forintig, feljelentés esetén 150 forintig terjedhet. Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el. Aki pedig a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy, vagy veszélyes hulladék esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A Btk. szerint hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. Folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot a büntetési tételekről és a hulladék kezelésének legális módon a hulladékudvarban történő elhelyezésének lehetőségeiről.

010a1641c8fe1a8902f37c2c6fc6950c.jpg

A fenti képeken jól látszik, hogy tud hatékonyan működni a köztisztaság védelme, ha foglalkozunk vele. A fenti térfigyelő kamera képek Kecskeméten készültek tavaly decemberben. Az esetről bővebben itt lehet olvasni! Kecskeméten nem ez volt az egyetlen tettenérés, idén áprilisban is indult büntetőfeljelentés egy hasonló ügyben, melyről itt lehet olvasni!

A cél érdekében összefogtunk a Tiszta Parkerdőért FB csoport környezetvédő civil aktivistáival, a Szombathelyi Erdészeti Zrt-vel, hiszen ők is elszenvedői ennek a környezetkárosító tevékenységnek. Fokozott járőrözés lesz ezen a területen a Polgárőrök, a Mezőőrök, a Közterület-Felügyelet és a Rendőrség részéről is.

A térfigyelő kameráknak köszönhetően már tavaly is volt tettenérés, konkrétan nyolc esetben, ahol a feljelentés is megtörtént, de úgy tűnik, hogy most már drasztikusabb fellépés szükséges.

A mezőőri szolgálat folyamatosan ellenőrzi az illetékességi területéhez tartozó Szombathely Megyei Jogú Város mezőgazdasági hasznosítású külterületeit, felderíti az illegális hulladék-lerakó helyeket. A szabálysértésen tetten ért személyekkel szemben a helyszínen azonnal intézkedik – a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 39. §-a alapján szabálysértési bírságot szab ki vagy szabálysértési feljelentést tesz –, szükség esetén jelzi azokat az illetékes hatóságoknak.

 

Nem hagyjuk, hogy Szombathely városa és a szombathelyi Parkerdő illegális hulladéklerakások helyszíne legyen! Az intézkedéseket Szombathely egész területére kiterjesztjük és nem hagyjuk, hogy a parkok, játszóterek, zöldfelületek folyamatosan a szemetelők áldozatai legyenek! 

A tiszta, élhető város és a tiszta Parkerdő mindannyiunk közös érdeke! Vigyázzunk a környezetünkre!

komment
süti beállítások módosítása