A szombathelyi Polgármestert cserben hagyták a fideszes képviselőtársai

2019. január 08. 17:22 - Kelemen Krisztián

„Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre

A szombathelyi ellenzék, az Éljen Szombathely! és a Jobbik közösen kezdeményezte egy rendkívüli közgyűlés összehívását. A közgyűlésnek egyetlen napirendi pontja volt, mégpedig az önkormányzati cégek esetében ne lehessen alkalmazni a rabszolga törvényt, vagyis ne lehessen elrendelni a 400 óra túlmunkát és a 3 éves kifizetési időkeretet. Mivel a Fidesz-frakció tagjainak jobb dolga akadt, mint a szombathelyi munkavállalók érdekeinek védelme, ezért csak a Polgármester jelent meg, valamint az Éljen Szombathely! frakció teljes létszámmal, a Jobbik képviselője és Molnár Miklós Alpolgármester. Az Közgyűlés előtt, hétfőn szót kért Balogh Tibor a Rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, de ezt a hozzászólást a Polgármester nem  engedélyezte.

692280_rendkivuli_kozgyules.jpg

A Közgyűlés összehívásának kezdeményezése:

img_20190108_080632_1_1.jpg

Az ülés napirendjét 11 fővel (Dr. Horváth Attila, Tóth Kálmán, Horváth Soma, Dr. László Győző, Dr. Nemény András, Kopcsándi József, Kelemen Krisztián, Szuhai Viktor, Balassa Péter, Molnár Miklós) elfogadtuk. A Polgármester a NEM-el szavazott.

A hozzászólások után pedig egyszerű többséggel megszavaztuk a határozati javaslatot, azzal a módosítással, hogy a többségi tulajdonú önkormányzati cégekben is kezdeményezzenek taggyűlést a rabszolgatörvény elutasításának érdekében. A Polgármester szintén NEM-et nyomott.

Szintén megszavazásra került, hogy a 

A SZOMBATHELYI KÖZGYŰLÉS FELKÉRI HENDE CSABÁT, HOGY KEZDEMÉNYEZZE AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN, HOGY VONJÁK VISSZA A RABSZOLGATÖRVÉNYT.

 

692270_rendkivuli_kozgyules.jpg

692278_rendkivuli_kozgyules.jpg

A mai napnak több szempontból is nagy jelentősége van:

  • Egyrészt Dr. Puskás Tivadar Polgármestert cserben hagyta a Fidesz-frakció, nem jöttek be és nem védték meg  sem a Polgármesterüket sem az álláspontjukat.
  • A Fidesz elvesztette többségét a Közgyűlésben.
  • Eddig a fidesz biztosította a közgyűléseken a határozatképességet, most az ellenzék.
  • Eddig a közgyűléseken az történt amit a Fidesz akart, meg nekik volt meg az egy fős többségük Molnár Miklós személyében, azonban most fordult a kocka.
  • Eddig csak baloldali vezetésű városokban sikerült a rabszolgatörvényt elutasítani (Szeged, Dombóvár) valamilyen formában a közgyűléseknek, azonban most egy fideszes vezetésű és többségű városban, Szombathelyen sikerült ezt megtenni.
  • A szombathely ellenzék országos példát mutatott, hogy van remény, összellenzéki összefogással a Fidesz megtörhető. Szombathely jó úton halad, mert a Fidesz leváltható.

kgy-4751.jpg


Minden állampolgárnak joga és lehetősége volt a közgyűlésen részt venni és voltak is érdeklődők szép számmal.

A Közgyűlés után sajtótájékoztatóval zártunk.

692366_rendkivuli_kozgyules_sajtotajekoztato_1.jpg 

Képek forrása:

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/tuloratorveny_szombathely_kozgyules_ellenzek_osszefogas

Videófelvétel a teljes eseményről itt nézhető vissza:

ugytudjuk.hu  

https://ugytudjuk.hu/cikk/a-nap-amikor-a-szombathelyi-fideszes-tobbseg-elbukott

komment
süti beállítások módosítása