Közgyűlés 2018.04.26.

2018. április 27. 13:47 - Kelemen Krisztián

Napirendi pont javaslataim:

- Buszváró helyiségek/felépítmények cseréjéről tájékoztatás kérése! Mikor, pontosan hol és milyen határidővel várható Szombathely területén a régi buszvárók cseréje? Hónapok óta dolgozok azon, hogy a Joskar-Ola lakótelepen cserélve legyenek a régi, koszos, elhanyagolt, gondozatlan buszváró felépítmények (Pázmány P. krt. 5., 23., Hunyadi u. 49.) , tisztára, újra és modernre. Elszomorító, hogy napokig kell kérnem több illetékesnél, hogy a kitört szilánkokat takarítsák fel a várókban, és amikor ezt nagy nehezen megteszik utána hónapokig nem pótolják a kitört ablakot. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő buszvárókat soha nem takarítják, nem mossák le az ablakait, mindenhol a városban poros és koszos. Erre is rákérdeztem, hogy ki ezért a felelős?

- Közlekedési koncepció kialakítása a város területére, tekintettel a csúcsidőben napi szinten kialakuló dugókra. Kértem ennek megtárgyalását!

Bár mindkét javaslatomra nemmel szavazott a Fidesz-frakció és a Polgármester Úr, azért annyi előre lépés történt, hogy ígéretet kaptunk arra, hogy ősszel tárgyalhatjuk a közlekedési koncepciót, az általam többször is javasolt parkolási koncepcióval együtt.

dffdfdfdff.jpg

A napirendi pontok közül a helyi tömegközlekedésre kiírandó pályázattal kapcsolatban alakult ki heves vita. Javaslataim a következők voltak:

- a következő kötelezettségeket 2020. december elsejétől kérjük a szolgáltatótól,
- a használatban lévő 44 darab busz legalább 60%-a hibrid és/vagy elektromos meghajtású legyen,
- a buszok 100%-a legyen klimatizált,
- a buszok 100%-a legyen alacsony padozatú (akadálymentesített).

Módosító javaslataimat a Polgármester Úr és a Fidesz-frakció nem támogatta. Ehelyett a visszafejlődés vár Szombathelyre, hiszen a városvezetés megszavazott egy olyan előterjesztést, amellyel szinte semmit sem javul a tömegközlekedés minősége az elkövetkezendő 10 évben, ha az általuk megszavazott pályázati feltételek szerint kötődik meg a szerződés a szolgáltatóval. Részben modern város lehetett volna Szombathely 2020-ra, ilyen buszokkal:

new-flyer-electric-bus-e1468767848556.jpg

A két Közgyűlés közötti napirendi pontnál több javaslatom is volt:

- ismét kértem, hogy a Szompark Kft. fordítson nagyobb figyelmet az alapítványi játszótér karbantartására

- ismét kértem, hogy a Szova Zrt. állítsa helyre a volt Szent-Györgyi iskola előtti sportpálya kerítését

- ismét javasoltam, hogy építsünk "kutya-illemhely"-eket Szombathely területén, megteremtve ezzel a kulturált kutyatartás feltételeit a városban

- ismét kértem, hogy a Szompark Kft. részéről lehetőleg ne késsen a fűnyírás és tegyék rendbe a játszótereket

Megköszöntem, hogy a Joskar-Ola Alapítványt a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága támogatja 200.000,-Ft-tal az idei, XX. Joskar-Ola Napok megszervezésében. Ez azért is fontos, mert az alapítvány az idei évben a rendezvénnyel a Micimackó Óvodát kívánja támogatni és ehhez a kezdeményezéshez több helyi vállalkozás is csatlakozik. Az óvoda belső részeinek a felújítása a cél, bútorzat csere, festés, burkolás, játék eszközök beszerzése. 

cover.jpg

komment
süti beállítások módosítása