Szombathely megtartó ereje?

2017. augusztus 25. 12:58 - Kelemen Krisztián

"Szombathely megtartó erején lehetne még javítani" - írja a Savaria Fórum a múlt hétvégi számában az önkormányzati ifjúsági koncepció kialakításához végzett ifjúság kutatással foglalkozó cikkében. Véleményem szerint, a sok kihasználatlan önkormányzati ingatlanokban ki lehetne alakítani Ifjú Házasok Otthonát, 4 éves kedvezményes lakhatási jogosultsággal, de megtakarítási kötelezettséggel, és önkormányzati szinten kellene segíteni az első lakáshoz jutó fiatalokat 2 millió forintos kamatmentes önkormányzati hitellel. 

19905145_700693676805302_799511163267323739_n.jpg
Tehát a fiatalok a kamatmentes önkormányzati támogatással és a négy év alatt összegyűjtött megtakarítással már rendelkeznének egy használt lakás vásárlásához szükséges önerővel. Persze erre az önkormányzatnak áldoznia kellene, még pedig az Ifjú Házasok Otthonának kialakítására forrást kellene biztosítani, illetve minden évben megközelítőleg 200 millió forint forrást kellene biztosítani a lakásvásárlási támogatáshoz. 
Viszont ha ez megvalósulna, akkor a fiatalok nagy része látna perspektívát, hogy Szombathelyen maradjon, mert itt van reális esélyük arra, hogy lakáshoz jussanak, anélkül, hogy fel kellene adniuk a szeretteik közelségét egy külföldre költözés esetén. Ez már egyszer jól működött régebben, de az Ifjú Házasok Otthona után megszűnt az önkormányzati támogatás is, először a vissza nem térítendő majd a kamatmentes hitel is, pedig sokan ezek segítségével jutottak hozzá anno mostani otthonaikhoz.
(A kép természetesen csak illusztráció!)

komment
süti beállítások módosítása