Modern város lehet Szombathely! A kérdés, hogy mikor?

2016. november 28. 10:47 - Kelemen Krisztián

 

Lassan egy éve, hogy 2015. decemberi Közgyűlésen tájékoztatást kaptunk arról, hogy a Modern Városok Program keretében Dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, valamint Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. november 17-én Szombathelyen tett látogatást a Magyar Kormány nevében és tárgyalást folytattak a város jövőjét érintő fejlesztési kérdésekben Dr. Puskás Tivadar Polgármester Úrral. Az elmúlt egy évben azonban a sok ígéretből nem sok minden teljesült. Tény, hogy van ami megvalósult - ezek inkább az egyházi beruházások -  de egyelőre csak tervezgetnek és tanulmányozzák az ígéreteket, amiből van bőven.

415240_orban_viktor_sajtotajekoztatoja_a_szombathelyi.jpg

A megállapodás a következőket tartalmazza az előterjesztés szerint:

  1. Szombathely kiemelkedő földrajzi elhelyezkedésére tekintettel a Kormány támogatást nyújt a Kőszeg felé vezető gyorsforgalmi és a Szombathelyt Vasvárral összekötő utak kialakításához oly módon, hogy az M86-os út és az S31-es út összekötése (87-es út) 2x2 sávon (20 km), valamint az M86-os út déli irányú folytatása 2x2 sávon (20 km) – beleértve a Szombathely észak-nyugati és dél-nyugati elkerülő útjának 2 sávossá tételét – kerüljön megépítésre. 
  2. A Kormány elősegíti egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását az iparterületen.  
  3. Szombathely és a környező települések árvízi védelmének biztosítása érdekében a Kormány támogatja egy új víztározó megépítését Dozmat község térségében. A beruházáshoz szükséges tervek a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnál rendelkezésre állnak.
  4. A Kormány támogatja a Gothard - kastély rekonstrukcióját, és elősegíti egy zarándokszállás kialakítását.  
  5. A település kulturális életének élénkítése érdekében a Kormány hozzájárul Schrammel Imre életművének méltó elhelyezéséhez.
  6. A Kormány támogatja a Szent Márton Terv és a Szent Márton Program megvalósítását. 
  7. A Kormány a 1857/2015. (XI.30.) Korm. határozatában foglaltak szerint külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül összesen 2500 millió forint összegű költségvetési támogatást biztosít Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a Szent Márton Emlékévhez kapcsolódó beruházások megvalósítása támogatására.  
  8. A Szent Márton terv második ütemének forrásigénye 5 milliárd forint, míg a buszpályaudvar vasútállomáshoz költöztetésének forrásszükséglete 4,6 milliárd forint. Az előkészítő tervezési feladatokra 2016. évben a Szent Márton terv második üteméhez 500 millió forintot, míg a buszpályaudvar átköltöztetéséhez 250 millió forintot kért biztosítani Önkormányzatunk a központi költségvetésből.
  9. A Kormány támogatja a szombathelyi kulturális és sportintézmények további fejlesztését. A személyes megbeszélésen három szombathelyi sportlétesítmény – a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő, az Illés Akadémia, valamint a Király Sportcentrum – fejlesztéséről tárgyaltak.
  10. A tárgyaláson elhangzottak szerint Polgármester Úr tárgyalásokat folytat a „Szombathely, a segítés városa” program országos szintre történő kiterjesztése érdekében, továbbá Varga Mihály Miniszter Úrral a szombathelyi lakásépítési program kidolgozása érdekében.

Lassan vége a Szent Márton Évnek, a programok zömét már megtartották a 800 millió forintos kormányzati támogatásból, azonban Szent Márton születésének 1700. évfordulójára illett volna befejezni a Szent Mártom Templom előtti tér felújítását, ehhez képest még el sem kezdődött. 

Ami még érdekesebb, hogy a szombathelyi városi Közgyűlésen többször kértem tájékoztatást egy külön napirendi pont keretében a Szent Márton Emlékévhez tartozó beruházások és ígéretek állapotával kapcsolatban, azonban ezt a tájékoztatást nem kaptam meg sem szóban, sem írásban, pedig úgy gondolom, hogy Szombathely lakosságának joga van tudni, arról, hogy az adófizetők pénzéből beígért beruházások folyamata milyen stádiumban van.

Viszont Polgármester Úr 2016. november 25.-én pénteken a megyei Közgyűlésnek adott tájékoztatást a projektek állapotáról, melyet a nyugat.hu oldalán a "Még csak tervezik és vizsgálják azt a tízmilliárdos fejlesztést, amit Orbán Viktor tavaly ígért Szombathelynek" című tudósításban elolvashatnak.

Forrás:

http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-nyilatkozata-a-modern-varosok-program-szombathelyi-allomasan

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/modern_varosok_szent_marton_terv_szombathely_beszamolo

komment
süti beállítások módosítása