Elviszik az iskolákat, de a költség itt marad

2016. november 16. 23:24 - Kelemen Krisztián

Január elsejétől az állam átveszi a szombathelyi általános iskolákat és gimnáziumokat, tehát az önkormányzat működtetői feladatköre megszűnik, viszont az eddigi költségeknek jelentős része továbbra is az önkormányzatot terheli szolidaritási hozzájárulás formájában. Ez az összeg mintegy 287 millió forintot jelent, nem beszélve arról, hogy ezen felül még további költségek is felmerülnek, melyeket a tankerületek nem finanszíroznak, ilyen például az ingyenes úszásoktatás vagy azok a fejlesztések (világítás és fűtéskorszerűsítés, amelyekről az elmúlt időszakban döntött az önkormányzatunk, illetve részben el is kezdődtek. Ezek további 5,5 millió forint/év többletkiadást jelentenek.

thax2-bercsenyiisk_1789jpg_1.jpg

Az átszervezést tartalmazó előterjesztés szerint, a "Magyarország 2017. évi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény rendelkezése szerint a 32.000 Ft feletti egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező települési önkormányzatok szolidaritási hozzájárulást fizetnek, amely a költségvetési törvény elfogadásakor megküldött tájékoztatás szerint kb. évi 287.000 e Ft fizetési kötelezettséggel terheli Önkormányzatunkat." 

Itt meg kell említeni, hogy a hozzájárulás a "nagy kalapba" kerül, tehát nem biztos, hogy a szombathelyi adófizetők pénze itt helyben az iskolákra fordítódik.

További kiadások az önkormányzat részéről: 

  • a tankerületi központ elhelyezéséül szolgáló, Szombathely Kossuth Lajos u. 11. szám alatti ingatlan bérleti díját az Önkormányzat fizeti meg. A bérleti díj éves összege 13.289 e Ft. (A jogszabályban előírt elhelyezési kötelezettség miatt a kifizetés fedezetét továbbra is biztosítani szükséges.)
  • a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrummal megkötött vagyonkezelési szerződés alapján, Önkormányzatunk a Szombathely Simon István u. 4. épületrészben folyó közművelődési tevékenységre, valamint az ott folyó városi úszásoktatásra tekintettel 3 fő alkalmazott (1 fő programszervező, 1 fő uszoda technikus, és 1 fő információs portás) személyi juttatása és járuléka után hozzájárulást fizet, továbbá 100 %-ban megtéríti a vízdíjat. A bérhozzájárulás összege egy évre vonatkozóan 7.152 e Ft, a víz és csatornadíj többlete kb. 4.000 e Ft/év.
  • a TÁMOP 3.1.3-11 számú projekt keretében, a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban megvalósult természettudományos labor kialakítása kapcsán a Közgyűlés az 535/2014. (XII.15.) Kgy. számú határozatában vállalta, hogy az indikátormutatók teljesítése érdekében a partneriskolák diákjai Kanizsai Dorottya Gimnáziumba történő szállításának költségére a fenntartás időszakában évente 1.500 e Ft-ot biztosít. A projekt 5 éves fenntartási időszaka 2020-ban jár le. 
  • a Közgyűlés a 263/2015. (VI.18.) Kgy. számú határozatában vállalta, hogy a 2015/2016. tanévtől továbbra is biztosítja a 2. 5. és 9. évfolyamos tanulók térítésmentes úszásoktatását. Az iskolai úszásoktatás költsége 1 évre vonatkoztatva kb. 5.000 e Ft
  • Az Oktatási és Szociális Bizottság az általános iskolák infrastrukturális feltételeinek javítása érdekében a 45/2014. (XII.10.) OSZB számú határozatában 4 évre vonatkozó tantermi bútorbeszerzési programot fogadott el, amely alapján 2017. évben 25.200 e Ft, 2018. évben 27.200 e Ft fedezet biztosítását vállalta. Előzőeken túlmenően 3 éves informatika fejlesztésről is döntött, amelyre tekintettel 2017. évben 18.000 e Ft biztosítását vállalta.
  • Az iskolák karbantartási, felújítási feladataiban jelentős részt vállal önkormányzatunk, 2016. augusztus végéig a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság támogatása alapján az ilyen célra fordított összeg 118.000 e Ft volt. 
  • Önkormányzatunk az Oktatási és Szociális Bizottság szempontrendszere alapján évek óta elismerésben részesíti az Országos tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő diákokat és felkészítő tanáraikat, a kifizetett jutalom összege évente maximum 2.000 e Ft.
  • az Oktatási és Szociális Bizottság 2014. évtől a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, valamint a Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban, szakköri keretek között folyó honvédelmi nevelés programjához évente 1-1 millió, összesen 2.000 e Ft támogatást biztosít.
  • A tavaszi és őszi időszakban az óvodások, valamint az általános iskolák alsó tagozatos osztályai ingyen látogathatják a Kalandvárost, a téli időszakban pedig valamennyi köznevelési intézmény a délelőtti időszakban (egyeztetett időpontban) ugyancsak ingyenesen használhatja a jégpályát. Az évente erre fordított összeg kb. 14.000 e Ft.
  • Az iskolák programjainak, rendezvényeinek megvalósítási költségeihez a Közgyűlés Bizottságai rendszeresen nyújtanak támogatást, 2015. évben csak az Oktatási és Szociális Bizottság által programokra, rendezvényekre nyújtott támogatás összege meghaladta a 7.000 e Ft összeget.

04.jpg

A továbbiakban az önkormányzatnak a hatásköre a véleményezési jogban kimerül, azaz ha az állam megszüntetné valamelyik szombathelyi iskolát, akkor arra az önkormányzatnak közvetlenül nem lesz ráhatása, csak véleményezheti, ahogy ez az előterjesztésben is szerepel:

Az Nkt. 83. § (3) (4) bekezdései szerint a vagyonkezelésben levő ingatlan tulajdonos önkormányzatát véleményezési jog illeti meg

  • a köznevelési intézmény megszüntetésével,
  • átszervezésével,
  • feladatának megváltoztatásával,
  • nevének megállapításával,
  • vezetőjének megbízásával és megbízásának visszavonásával

kapcsolatos ügyekben.

Egyébként az átszervezés 108 fő dolgozó közalkalmazottat érint.

Az államosítással sem az önkormányzat, sem az iskolák nem járnak jól, hiszen semmi sem garantálja, hogy az önkormányzat által az államnak befizetett 287 millió forint itt marad Szombathelyen és teljes egészében a szombathelyi iskolákra fordítják.

komment
süti beállítások módosítása