"A Szent Márton Évből éppen Szent Márton szellemisége hiányzik"

2016. május 25. 10:37 - Kelemen Krisztián

A nyugat.hu cikke a Sajtótájékoztatóról:

Szemetes a város, a peremkerületek elhanyagoltak, a programok drágák - hangzott el a DK szombathelyi sajtótájékoztatóján.

A Szent Márton Év programjai kapott 800 millió forint állami támogatásból semmi pluszt nem kaptak a szombathelyiek - jelentette ki a DK szombathelyi szervezetének sajtótájékoztatóján Kelemen Krisztián városi képviselő. Hozzátette, a lakosságtól kapott visszajelzések szerint nem érzik Szent Márton szellemiségét, inkább úgy tűnik, csak a 800 millió gyors elköltésén van a hangsúly.

Nettó 35 ezer egy hőlégballonos repülésért

Mint mondta, az évben 107 programot terveztek, ebből csupán négy-öt szociális jellegű van. Kiemelt három, ezekben a hetekben lezajlott, illetve tervezett eseményt. Az előző hétvégi fogatversenyt nem érezték magukénak a szombathelyiek, alig százan vettek részt az egész napos rendezvényen.

475642_szent_marton_ev_jelkep.jpg

Ezen a hétvégén lesz a hőlégballon fesztivál, amit valószínűleg csak messziről néznek majd a szombathelyiek, kiderült ugyanis, hogy ha valaki szeretne felszállni egy ballonnal, akkor 35 ezer forint plusz áfa összeget kell fizetnie fejenként. A fesztivált tízmillióval támogatta az önkormányzat, Kelemen szerint a költségek egy részét átvállalhatta volna város a kormánytámogatás terhére.

Megemlítette, hogy a következő hétvégén sörfesztivál lesz, ott viszont belépőjegyet kell majd váltaniuk a látogatóknak.

Kelemen Krisztián kijelentette, ezek a programok nem méltóak Szent Márton szellemiségéhez, a 800 milliót a szellemiséghez illő módon is fel lehetett volna használni.

„Tízből kilenc nem érzi magáénak a programokat”

Szuhai Viktor városi képviselő hozzátette, sokan keresik őket problémáikkal, két hónapja az utcán vannak akcióikkal, és a megkérdezettek közük tízből kilencen nem is tudnak a programokról, illetve nem érzik a magukénak azokat.

Szuhai kijelentette, a város látványa sem méltó az ünnepi évhez, koszos, szemetes, rendezetlen. Úgy tűnik, a fideszes városvezetés nem foglalkozik a mindennapi dolgokkal, csak a nagy, látványos projektekkel, el vannak foglalva a 800 millió elköltésével - mondta.

Elmesélte, hogy a DK szombathelyi elnöksége végigjárta a várost, és katasztrofális állapotokat találtak. A Csónakázótó környékére például egymilliárdot költöttek, most pedig térdig ér a fű. Szuhai szerint még szerencse, hogy nem jött az a sok turista, akiket a Szent Márton Évre vártak, mert biztos, hogy nem a jó hírét vinnék el a városnak.

Mint mondta, a programok felén már túl vagyunk, és ebből nem sokat éreznek az emberek. Kijelentette, a végleteik fel vannak háborodva az állapotok miatt, és azért, mert a Fidesz - szokásos központosító törekvésinek egyikeként - előírta, hogy a városban csak egyetlen cég alkalmazhat közmunkásokat. Így a Szompark emberhiányban szenved, az utcán sem nagyon látni dolgozó közmunkásokat.

475640_balrol_szuhai_viktor_kelemen_krisztian_vorosne.jpg

"Balesetveszélyesek a peremkerületek"

Vörösné Budai Mária, a DK szombathelyi szervezetének ügyvezető alelnöke a peremkerületekről beszélt. Kijelentette, kritikán aluli az utak és járdák állapota, senki sem foglalkozik velük érdemben. Sok helyen még járda sincs, ahol van, ott a régi betonkockák vannak lerakva, gyerekkocsival vagy a mozgássérültek kerekesszékeivel esély sincs rajtuk közlekedni.

Felszólította a peremkerületek képviselőit, hogy tegyenek valamit, balesetveszélyes a helyzet, a kátyúk pedig az autóknak tesznek károkat. Az árkokat sem tisztítják, el vannak dugulva, az esővíz állandóan elönti az utakat és a járdákat.

Vörösné Budai Mária megemlítette, hogy a Facebookon megalakult A kátyúmenetes Szombathelyért csoport, és kiemelte, várják oda a fotókat, információkat, talán az illetékesek is felfigyelnek erre.

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szent_marton_ev_szombathely_dk_sajtotajekoztato

komment
süti beállítások módosítása