Szent Márton Fogathajtó verseny nyolc millióért 100 nézőnek

2016. május 23. 10:24 - Kelemen Krisztián

Zajlanak a szombathelyi Szent Márton Emlékév programjai. Részlet a nyugat.hu egyik eseményről készített cikkéből:

"A Szent Márton Év egyik rendezvénye a mai fogathajtó verseny. Az egyik azok közül, amit a Szülőföld Egyesület szervezett. A szombathelyi múzeumfalu, pardon, Vasi Skanzen bejáratánál még semmi sem utal arra, hogy odabent nagy rendezvény van, ehhez el kell zarándokolni a terület túlsó végére. Közben a nádtetős műemlékházak között látunk egy kisebb vurstlit, kissé anakronisztikus a kép, a büfét értjük és jégkrémest is, itt az első májusi nyári nap. Arrébb aztán egyre nő az egy négyzetméterre eső lovak és lovaskocsik száma, egy elkerített területén aprócska gyerekek ügetnek - felügyelettel - körbe és körbe. A lényeg azonban a kerítés mellett lévő réten történik. Éppen kezdődik a fogathajtó verseny, amiről a műsorvezetőtől megtudjuk, nemzetközi, mert egy külföldi fogat is nevezett. Ez az egyik olyan eseménye a Szent Márton Évnek, amit a Szülőföld Egyesület, vagyis az Őrvidékház szervezett. Az egyesület pályáztatás nélkül kapott a várostól 68 millió forintot, miközben a többi civil egyesület összesen 25 millióra pályázhatott. Az egyesület a 68 millióból sok mindent szervezhet, ezek közül az egyik a mai verseny, erre nyolcmilliót kaptak.

474756_fogathajto_verseny_a_vasi_skanzenben.jpg

Nem igazán tudtuk, hogy a műemlékházakkal teli múzeumfalu mennyire megfelelő helyszínnek, de nincs vele baj. Maga a verseny egy elkerített, kisebb focipálya nagyságú területen van, a skanzen túloldalán, a kerítés mellett. És van mellette még egy, hasonló méret rész, itt készülnek és várakoznak a fogatok. A verseny egyébként nyugodt tempóban, csendesen zajlik. Egyszerre egy kétlovas fogat van a pályán, és ez tulajdonképpen egy szlalompálya. Bólyák által jelzett kapukon kell áthaladni a megfelelő sorrendben, a bólyák nem sokkal vannak távolabb egymástól, mint a fogat kerekei. A bólyák tetején kis labda, ha az leesik, a hajtó büntetőpontot kap.

A közönség viszont elég gyér, összesen jó, ha százan vannak, gyerekestül. Igaz, mi az elején voltunk, a verseny amúgy délután háromig tart, majd bemutatók következnek, ahogyan azt a programajánlónkban már megírtuk."

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/fogathajto_verseny_szombathely_muzeumfalu

komment
süti beállítások módosítása