Röviden a 2016.áprilisi Közgyűlésről

2016. április 21. 11:17 - Kelemen Krisztián

Idézetek a "nem szószerinti" publikus jegyzőkönyvből:

1. A Vásárcsarnok épületének felújításával összefüggésben:

Kelemen Krisztián városi képviselő: Ez egyelőre egy elképzelés, egy támogatható elképzelés és a későbbiekben, ha ez a projekt megvalósulás elé kerül, és előkészítésre kerül, akkor a műszaki tartalomnak célszerű lenne a következő dolgokat is tartalmaznia. Például napelemekkel, illetve napkollektorokkal felszerelni az épületet, hogy hatékonyabb, illetve költséghatékonyabb legyen az energiafelhasználás, illetve nem olvasta az előterjesztésben, csak egy pár oldalról van szó, hogy az első épületnél például a nyílászárók cseréjét érdemes lenne megoldani, illetve elektromos vezérléssel ellátni. Mindenképpen egy egységként lenne érdemes kezelni az épület felújítását, illetve a környezetének a megújítását. Ez azért fontos, mert mit ér az, ha van egy szép épületegyüttes, ha a környezete az pedig kritikán aluli, hiszen a Nádor mellett lévő parkolóhelyeknél gyakorlatilag hiányzik a burkolat. Itt van egy kicsi ellentmondás a tekintetben, hogy a városnak ez a része valóban elég kevés zöldterületet tartalmaz. Érdemes lenne a zöldfelületeknek a területét is növelni, ugyanakkor a parkolóhelyeknek a számát is valamilyen szinten érdemes lenne növelni. Érdemes lenne megvizsgálni, hogy hol lehet adott esetben még parkolóhelyeket kialakítani. Továbbá fontosnak tartaná azt is, hogy a hajléktalanoknak a jelenlétét érdemes lenne megoldani. Nem csak az épületegyüttes felújítása után, hanem már most jelen pillanatban is. Megfelelő kiszolgáló személyzetet lenne érdemes hozzárendelni, mondjuk a Vásárcsarnok épületéhez, illetve fontosnak tartaná, hogy egy ilyen városőrség jelleggel a Közterület-felügyelet még hatékonyabban és még gyakrabban legyen jelen a területen. A lakóktól elég sok probléma és panasz érkezik e tekintetben. Továbbá csatlakozna Balassa Péter képviselőtársához, hogy ha felújításra kerül az épület, akkor azt szorgalmazná, hogy emiatt a bérlet díjak ne emelkedjenek, mert nyilván egy bérleti díj emelkedés az árak emelkedését vonhatja maga után, ami kevésbé teszi vonzóvá a Vásárcsarnokot.

462962_aprilisi_kozgyules_delelott.jpg

2. A városi térfigyelő kamera-rendszer Joskar-Olán történő bővítésével összefüggésben:

Kelemen Krisztián városi képviselő: A biztonság, bűnmegelőzés közös ügy és köszöni a bizottságnak, hogy támogatta a javaslatot. Ezzel a Szent-Györgyi iskola elé történő kamera kiépítéssel mindenképpen előbbre léptek a bűnmegelőzés terén a Joskar-Ola lakótelepen.

3. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet I. számú módosításával kapcsolatban:

Kelemen Krisztián városi képviselő: Módosító javaslata lenne. Mégpedig azzal kapcsolatban, hogy a Joskar-Ola Lakótelepért Alapítvány beadott egy pályázatot a Szent Márton emlékévhez kötődő kiírt pályázatra, melyben az idei Joskar-Ola napokra egy plusz elemmel szeretne megjelenni az Alapítvány. Ez egy Szent Márton park, vagy egy Szent Márton kertet jelentene. Ezt a nevet Koczka Tibor alpolgármester úr javasolta és bíztatta az alapítvány kuratóriumának tagjait, hogy adjanak be pályázatot a Szent Márton emlékévhez kapcsolódóan. Ezt meg is tette az alapítvány, azonban tegnap megdöbbenve tapasztalta, hogy elnök asszony javaslatára az alapítvány nulla forintot kapott ehhez a plusz programhoz, amely Szent Márton szellemiségében kerülne megrendezésre. Ilyen elemeket tartalmazna, mint család-centrikus programok, karitatív sorok, drog prevenciós sátor, gyerekjátékok, korhű elemek Szent Márton jegyében. Első körben őt is ez a 8 millió Ft-os sportkoncepciós tételsor fogta meg. Mégpedig azért, mert ő is azt gondolja, hogy a sportkoncepciót a területért illetékes alpolgármester úrnak kellene kitalálni. És nem kellene 8 millió Ft-ot kidobni az ablakon, hogy egy külsős cég találja ki azt, hogy Szombathelynek mi a sportkoncepciója. Ehelyett talált egy sokkal jobb és szimpatikusabb tételsort, mégpedig az önkormányzati konferenciák, rendezvények és állófogadások tételsor terhére a mostani javasolt módosítás az 1.343 eFt. Szeretné javasolni, hogy ezt az 1.343 eFt-ot a Közgyűlés támogatásával helyezzék át az idei Joskar-Ola napok támogatására Szent Márton jegyében.

Hozzáteszem, az önkormányzati rendezvények fogadások tételsoron 10 millió forint szerepel, melyhez még közel 1,5 millió forintot rendeltek hozzá. 

462944_aprilisi_kozgyules_delelott.jpg

Molnár Miklós alpolgármester: Kelemen Krisztián Joskar-Ola Alapítványos kérése: nem a Joskar-Ola Alapítvány kérésével van baja, hanem azzal, ha van 800 millió Ft a Szent Márton programban, akkor nem tud támogatni innentől kezdve rendezvénytámogatási kéréseket a költségvetésben. Tessék megoldani a 800 millió Ft-ból. Felhívja képviselőtársai figyelmét. 800 millió Ft-ot költenek el pluszban korábbi évekhez képest rendezvényekre meg mindenféle dolgokra. 

Hozzáteszem, az idei Joskar-Ola Napok a 800 millió forintból - melyet a Szent Márton Emlékévhez kapcsolódóan kapott a város - egyetlen forintot sem kapott az önkormányzattól.

Fotók:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2016_aprilis_20_percrol_percre

http://www.szombathely.hu/kozgyules/e-kozgyules/1818.1261/

komment
süti beállítások módosítása