Közgyűlés 2016.02.25.

2016. február 26. 12:33 - Kelemen Krisztián

Életképek és részlet a nyugat.hu tudósításából:

20:50 Még mindig a két ülés közti beszámoló

Nemény azt kérdezi, valóban 104 napot akar-e ebben az évben szabadságon lenni a polgármester. Pont akkor, amikor Szent Márton Év van. Puskás azt mondja, ez tervezet, de jár a szabadság. Kántás visszatér a Falco-gyárra, a cég 15 naponta fizet egymilliót, amíg be nem szereli a mérőműszereket. Czeglédy kijelenti, 230 munkanap van még az évben, és nem érti, miért most veszi ki a bent maradt szabadságokat Puskás. Gyakorlatilag fél évig nem lesz polgármestere a városnak. Azt mondja, nincs magyarázata annak, miért akarja a fél évet szabadságon tölteni. A polgármester elmondja, az elmúlt években próbálta a teendőihez igazítani a szabadságait. A hivatal figyelmeztette, hogy tervezetként le kell írni a bent lévő szabadnapokat. Ez nem azt jelenti, hogy ki is veszi mindet, nincs is szándékában. Puskás arra is céloz, hogy ha az emberek továbbra is megbíznak benne, akkor sokáig lesz még polgármester. Czeglédy közbeszól, inkább Puskás, mint Hende Csaba.

445090_februari_kozgyules_delutan.jpg

20:25 Elektromos autók

Nemény az elektromos autók töltőállomásának átadásáról kérdezi, hogy volt-e valami köze hozzá a városnak, vagy csak odament Hende és Puskás átadni. Azt is, hogy Koczka Tibor jól érezte-e magát a két bálban és a moziban, amit beírt a két ülés között történtekről szóló beszámolóba. A polgármester azt mondja, a töltőállomás átadására meghívták őket, Koczka pedig kultúráért felelős alpolgármester, ezért ilyen eseményeken is ott kell lennie. Koczka hozzáteszi, komolyan veszi a szakterületeit, most főleg kulturális események voltak. Egy éjszaka két bálban is volt, a polgármester megbízásából. Fél négykor ment haza. Kántás Zoltán (Fidesz) szerint a hatóság pénzbírsággal akarja rábírni a Falco-gyárat, hogy teljesítse a kötelezettségeit. Horváth Soma kérdezi, hogy Szombathely megpályázta-e hivatalosan az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra, mert már több város megtette, és korábban a polgármester megígérte ezt. Koczka alpolgármester azt mondja, május közepén lesz egy tájékoztató, a pályázati kiírás ősszel jelenik meg.

444832_februari_kozgyules.jpg

 20:05 Megint a címer és a Falco-gyár

Czeglédy visszatér a címerügyre, az ülés elején derült ki, hogy a polgármester megbízásából új címerterven dolgoznak. A jelenlegi címer 600 éves. Czeglédy arra kíváncsi, mi az indíttatás, és egyáltalán hogyan gondolja ezt Puskás Tivadar. Arra is kíváncsi, milyen lépéseket tesz a város, hogy a Falco-gyár beszerelje a mérőműszereket a kéménybe, amire hatósági döntés kötelezi. A zajterhelés mérséklésére sem tettek próbát. Sőt, a gyár - ígéretük ellenére - a tiltakozók bíróság elé citálását sem hagyták abba. Azt is kérdezi, igaz-e, hogy a gyárnak offshore tulajdonosa van egy ideje. Puskás szerint a hatósági döntések betartatását a hatóság kényszerítheti ki. Azt nem gondolta, hogy a címerről a közgyűlés előtt beszélnek, már egy éve elkezdték ezt, a püspök is egyetértett vele, és Szent Mártont akarják megjeleníteni a címerben. Molnár Miklós a Falco-gyáras kérdésekre válaszol. Kijelenti, tavaly ősszel valóban ígéretet kapott a bírósági perek leállítására. A tervezet többi részében aztán nem sikerült megállapodni. A hatósági eljárások zajlanak, rövidesen tartanak új munkacsoporti ülést.

445060_februari_kozgyules_delutan.jpg

 19:50 Egyeztető bizottság a kórházzal

Előzetesünkben írtuk, hogy megalapítják azt a bizottságot, két tag már biztos, Puskás Tivadar és Kecskés László. A többi tagot a közgyűlési frakciók delegálják, a Fidesz Koczka Tibort, a Pro Savaria Kovács Lajost, a baloldal Horváth Attilát, a Jobbik Balassa Tibort javasolja. A ma elfogadott költségvetés 50 millió forintot tartalmaz erre az évre a kórház támogatására.

19:15 Újragondolják a kitüntetéseket

Ezt a baloldali frakció javasolta azért, mert nagyon régen nem emelték a díjakkal járó pénz összegét. Most is ezt javasolják, lesznek 250 ezres, 500 ezres és egymilliós jutalmak. De ezt elutasítják, ennél alacsonyabb jutalmak lesznek. Erre később még visszatérünk.

17:35 És még mindig a költségvetés

Molnár Miklós alpolgármester reagál a hozzászólásokra. Azért nullás a költségvetés, mert nem kell tavalyról áthozott hiányt és kötelezettségeket kezelni. Sem a vagyonértékesítést, sem az adóbevételeket nem kellet túltervezni, az adóbevételt pont akkorára tervezték, mint tavalyt. A kiadási oldalon vannak feszültségek, de ezek kezelhetők. De vannak olyan források, amik nem jelennek meg a költségvetésben, ilyen a stadion-építés, vagy az uszoda felújítása, ha ezeket is hozzászámítják a bevételekhez, a teljes összeg közel lesz a 40 milliárdhoz. Molnár folytatja, a város teljesítőképessége jó, versenyben van sok nagyvárossal. Leszögezi, ha egyedül tette volna, ő sem így állítja össze a költségvetést, ez mindig kompromisszumok eredménye.

Szavaznak a módosító javaslatokról, az ellenzéki javaslatokat sorra leszavazzák.

16:50 Továbbra is a költségvetés

Szakmáznak, tételesen akarják módosítgatni a költségvetést. Kicsit furcsa, délelőtt milliárdokat szórtak, most milliókon vitatkoznak. Szuhai Viktor (baloldal) szerint Szombathely már nem a segítés, hanem az ünneplés városa, és sorolja az érdekes programokat. Megemlíti a jótékonysági bált, ami hárommillióba került, és 300 ezer jött össze jótékony célra.

444842_februari_kozgyules.jpg

Takátsné Tenki Mária nagyon örül a költségvetésnek és a Szent Márton Év programjainak.

Balassa a belvárosi ingatlanokról beszél, a válság alatt fillérekért eladták azokat, most pedig sokkal drágábban akarnak ingatlanokat vásárolni. Ipkovich szerint a költségvetés elvileg a ciklusprogram éves lenyomata. De ebben nem lehet megtalálni a vállalt ciklusprogram nyomait. Együtt kellene tárgyalni a vagyongazdálkodással, de az sem segítene, hiszen a zárt ülésen húszmilliárdos vagyonértékesítésről akarnak dönteni. Rettegi kijelenti, nem baj, hogy bojkottálják a Nyugatot (vagyis minket), mert a tudósításban a saját mondatait olvashatja, tehát a mondanivalójuk így is eljut az olvasókhoz.

16:10 Itt a költségvetés

A polgármester kijelenti, új adók és adóemelés nélkül biztosítják a város működését, az állami támogatások a költségvetés 20 százalékát jelentik. Ez évről-évre csökken, ami az önállóságot és a felelősséget növeli. Nemény András szerint Puskás elmondta a kötelezőket, de minden mondatával lehet vitatkozni. Egy válsággal terhelt időszakkal hasonlítja össze a mostanit, ahhoz képest nőtt az adóbevétel. De az adósságkonszolidációnak nagy ára volt, sokkal kisebbek a város lehetőségei.

445092_februari_kozgyules_delutan.jpg

A Fidesz lazít

A jobboldal szinte teljesen kiürült. Csak Kecskés László és Rettegi Attila tartja a frontot. Lendvai Ferenc inkább a telefonját búlja. Vajon mibe feledkezhetett ennyire bele?

Azt kell megnézni, miből tudnak költeni a költségvetésből. A baloldal szerint elsősorban a mindennapi életet kellene fejleszteni, utakat, hidakat felújítani. 15 milliárdos, adósságmentes büdzséből 210 milliót fordítanak utakra. Most az uniós támogatásokat költik el, előre hét évre. Ráadásul Szombathely a nagyvárosok közül sokkal kevesebbet kap, mint mások. De ezt a pénzt sem a mindennapi életet segítik, hanem a nagy, látványberuházásokat. Ha a Szent Márton év támogatásából szabadul fel pénz, akkor azt át kell csoportosítani akár a Segítés városa programra, akár az utakra. Sorol néhány, feleslegesnek ítélt tételt, például városmakett hatmillióért. A Csónakázótó utcabútoraira tervezett nyolcmillió is. Ezeket Nemény kivenné a költségvetésből, több kisebb tételhez hasonlóan. Megemlíti a Szülőföld Egyesület 68 milliós támogatását is, amit szégyennek nevezett. Puskás szerint soha nem látott fejlődés előtt áll a város. Takátsné Tenki Mária a bizottsága véleményét mondja el, a jogi bizottság kéri, hogy az április ülésen kapjanak tájékoztatást, mennyibe kerülne az MMIK sürgős felújítása. Kopcsándi hosszan ecseteli a részleteket, aztán kijelenti, a városnak gyakorlatilag nincs mozgástere. 

15:25 Újraélesztést tanulnak

Most arról fognak szavazni, hogy az idén kétezren tanulnak meg újraéleszteni, és háromezren frissíthetik a tudásukat. Horváth Attila kiszámolta, 11 milliót fizetett a város ahhoz, hogy bekerüljenek a Guiness-rekordok közé. De akkor mi a cél? - kérdezte. Hogy az emberek tudjanak egymásnak segíteni, vagy arról, hogy verhetjük a mellünket a rekord miatt. Puskás szerint ez pótolhatatlan lépés a városmarketingben. Kecskés László (Fidesz) nem ért egyet Horváth Attilával, ezzel a programmal Szombathely kiemelkedő az ország többi városa közül.

445054_februari_kozgyules_delutan.jpg

Kelemen Krisztián szerint viszont lassan átesünk a ló túlsó oldalára. Rengeteg más probléma is van, ehhez képest, akik nézik a közgyűlést, azt látják, milliárdokat költenek kastélyra, százmilliókat paktumra, 30 milliót újraélesztés oktatására. Ők meg azt látják, hogy a Fideszhez közeli szervezetek fejlesztésének az éve az idei év. Lassan elfogy a 14 milliárd, és közben nincs vásárcsarnok, nincsenek felújítva az utak.

Ipkovich megérti a polgármestert, mentőorvos volt, ehhez ért, szereti. A jogászok meg az jogsegélyt szeretik. De ezt iskolai rendszerben kellene oktatni, és éppen ők szüntették meg az egészségügyi szakképzést. Hajlandó támogatni az anyagot, ha a polgármester megígéri, mindent megtesz, hogy az egészségügyi szakképzés visszatérjen a városba.

Puskás bejelenti, a következő alkalommal újraélesztést fognak oktatni a képviselőknek.

14:40 Megint egy pályázat

540 millióra pályáznak egy foglalkoztatási paktum megvalósítására. Nemény megjegyzi, tegnap Hende Csaba nyilatkozta, hogy teljes a foglalkoztatás Szombathelyen, akkor miért kell 540 milliót erre költeni és miért kellett egy tanulmányra pénzt költeni. Céloz arra, hogy ez szimpla marketing. Arra is kíváncsi, hogyan kerültek az ügybe a közreműködő szervezetek sok millió forintért. A Pannon Térségfejlesztő Egyesületről van szó, akik 28,5 millió Ft-ot kapnak a pénzből. Czeglédy kéri, hogy az egyesület elnöke számoljon be arról, hogy mit is fognak csinálni azzal a 28,5 millióért. Az látszik az anyagból, hogy valakik leszóltak, lehet nyerni pár százmilliót. Nincs megfogalmazva, pontosan mit és hogyan csinálnak, sőt, migránsok letelepedésévek is számolnak. Az a baj, hogy nincs munkaerő, ezért kell munkaerőt hozni Szombathelyre. És már Kelet-Magyarországról sem nagyon lehet, mert kiürültek a falvak, és inkább külföldre mennek.

444810_februari_kozgyules.jpg

Megismétli, egy felülről jövőpénzosztásról van szó, amiért nem kell semmit csinálni. Kérdezi, mit tesznek azért a 127 millióért, amit az önkormányzat kap. Hogyan fognak ebből a pénzből munkaerőt képezni - kérdezi. Puskás felmondja a leckét, az illegális migráció veszélyezteti az országot és Európát, most nem erről van szó. Rettegi szerint Czeglédy ügyesen kapcsolja a demagógiát a tényekhez. Hozzáteszi, nem szabad összemosni a szíriai migránsokat a keleti országrészből érkező „nemzettestvéreinkkel”. Kijelenti, Szombathely befogadó város, ő tudja, mert itt született.

Zúgnak a képviselők

Egy kis vita alakult ki az illegális migrációval kapcsolatban. Zúgolódnak, sugdolóznak a képviselők. Hatalmas poént süthetett el Tóth Kálmán Horváth Somának, mert a képviselő már a fejét fogja nevetés közben.Czeglédy emlékeztet, hogy az országon belüli vándorlás elnéptelenedő falvakat is jelent. Érdekes elbeszélgetni soproniakkal, akik városát elözönlötték a Bécs felé tartó magyarok. Ez a paktum nem alkalmas arra a célra, amire tervezik. A legális migránsok kérdése is járható út lehet, de erről beszélni kell, és nem elrejteni egy tanulmányban. Puskás szerint Czeglédy gyanakszik, a városvezetés meg dolgozik. Takátsné Tenki Mária szerint jó a program, és reméli, megnyerik a pályázatot. Czeglédy kijelenti, a Fidesz volt városi elnökének akarnak adni közel 30 milliót, akkor már mondja el ő, milyen szakértelmet adnak hozzá. Illés Károly kijelenti, nem Breznovits István az egyesület elnöke, és nem is ő vezeti a projektet.

14:10 Folytatódik a szociális városrehabilitációs vita

Horváth Soma (baloldal) szerint a Derkovitson sokkal több a hátrányos helyzetű, mint amennyi az anyagban szerepel. Kérdezi, miért esett ki ez a terület a programból, hiszen először ez volt a célterület.

445058_februari_kozgyules_delutan.jpg

Kelemen Krisztián emlékeztet rá, hogy a Fidesz szerint nincsenek éhező gyerekek, Magyarország jobban teljesít, jó a város szociális ellátórendszere, most az anyagból kiderül, mégsem így van. Javasolja, a pályázatba vonják be a lakótelepeket és a választókerületekből delegálhassanak civil szervezeteket a programba.

A polgármester kijelenti, egy pályázatról van most szó. Ágh Ernő (Fidesz) örül, hogy az akcióterület egy régi városrész, idős lakókkal. (A Körmendi út két oldalán területről van szó, a volt cipőgyártól délre.) Megjegyzi, más területekről is vehetnek részt a programban, akár a lakótelepekről is.Illés bízik abban, ez a program is éppen olyan sikeres lesz, mint az első, mert ugyanazok szervezik. A pályázat szempontjából például az egyedülálló nők is hátrányos helyzetűnek számítanak. Rettegi Attila nem érti, hogy ha jó ez a program, miért kell ennyit beszélni róla.

12:30 Egyházi támogatások

Megint egy pályázat, ahol egyházak is indulnak, pontosabban az általuk működtetett alapítványok. A szociális városrehabilitációról van szó, rehabilitációs programokról. Nemény fel is hívja a figyelmet, hogy a mai napirendek többségében egyházi támogatásokról döntenek. Nemény szerint az erre a célra szánt 63 millió kevés, mert az anyag szerint 15 ezer hátrányos helyzetű ember van Szombathelyen. Felteszi a kérdést, valóban minden ötödik szombathelyi hátrányos helyzetű? Vagy csak ennyit kellett beírni a pályázatba. Puskás azt mondja, 857 a nyilvántartott hátrányos helyzetű, a magas szám a vizsgált minta nagyságát jelenti.

Czeglédy bejelenti, az előzetes megegyezés szerint fél egytől kettőig lett volna szünet, így borulnak a tervezett programjaik. Puskás erre szünetet rendel el délután két óráig.

12:25 Nem itt kellene vitázni

Horváth Attila szerint a közgyűlés nem alkalmas a szakmai vitákra. Vannak olyan ügyek, amit meg kellene beszélni az érintett körzet képviselőjével is, akkor is, ha nem tagja az ügyet tárgyaló szakbizottságnak.

De a képviselő nem tud ott ülni órákon keresztül, ha nem veszik előbbre az őt érdeklő ügyet, mert az ellenzéki képviselők nem állami és önkormányzati munkákból élnek. Javasolja, hogy erre találjanak valami megoldást. Puskás azt mondja: Jó.

445086_februari_kozgyules_delutan.jpg

11:20 Körforgalmakat és bicikliutat építenek

Tóth Kálmán szerint nyilvánosan nem lehet elmondani, amit gondol a tervekről. Volt egy komplex terv, benne hiányzó kerékpárutak és parkolók, de ezek nem valósultak meg, 63 milliónyi pályázati pénzt vissza is kellett küldeni. A mostani tervben a déli városrész egy méter kerékpárutat nem kap, még a Külső-Rumi út és a Táplánszentkereszt közti egy kilométeres, és nagyon sürgető útról sincs szó benne. A körforgalmakat amúgy a Nárai u. és Brenner krt. kereszteződésébe, valamint a Bartók B. krt. és Rohonci találkozásához tervezik. Balassa Péter (Jobbik) szerint most már érdemi változtatásokra van szükség, mert egyre nagyobb az autó- és a kerékpáros forgalom is, a helyzet már kaotikus. Kéri, hogy a következő ülésre készüljön erről egy terv és egy beszámoló. Illés Károly azt mondja, a belvárosi bicikliutak javítására ez a pályázat nem ad pénzt, a Kőszegi utcában terveznek új parkolókat. Kopcsándi József (baloldal a Paragvári és István Lajos utcák kereszteződésébe is körforgalmat szeretne. Úgy véli, a város nem a szabad akaratából dönt, ez látszik majd a költségvetés tárgyalásán is. 

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) annyit tesz hozzá: Nagyszerű hogy ennyi pályázatról és felújításról dönthetünk.

445084_februari_kozgyules_delutan.jpg

Kelemen Krisztián szerint hálásak kell lennünk az Európai Uniónak, mert ezeket a programokat ők támogatják. És tart attól, hogy mi lesz, ha 2020 után nem lesznek uniós pályázatok.

Sorra jönnek a kérések, javaslatok, úgy tűnik, ha száz kilométernyi bicikliutat építenének a városban, az is kevés lenne. Czeglédy meg is hívja a polgármestert a Perintparti sétányra, hogy lássa az áldatlan állapotokat.

Az ellenzéki javaslatokat megint leszavazzák.

10:50 Bölcsődék és óvodák felújítása

444794_februari_kozgyules.jpg

Erről is írtunk már, Kelemen Krisztián (baloldal) kéri, hogy majd a Micimackó óvoda felújítására is gondoljanak. Javasolta, ha a pályázat nem lesz sikeres, akkor az önrészt erre fordítsák.

Nemény András azt mondja, a bizottság tegnap olyan döntést hozott, hogy ha változás van a pályázatban, akkor más óvodák is bekerülhessenek a felújítások közé. Horváth Attila kéri, a közgyűlés nyilvánítsa ki, ha új óvodát és bölcsődét hoznak létre, az az oladi iskola mellett legyen. Takátsné Tenki Mária szerint mindez a nők érdeke is. Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) azt mondja, figyelik a pályázati lehetőségeket, de később akár saját forrásokat is lehet felújításokra fordítani. 

10:30 Képtár felújítása

Erről is írtunk előzetesünkben, ez is közel kétmilliárdos beruházás lesz. Közben Horváth Attila (baloldal) is kiszámolta, hogy a zarándokszállásnál hétmillióba kerül egy szálláshely. Megjegyzi, a most tárgyalt ügyben parkosításra 146 milliót szánnak, ami azért érdekes. Sorolja a közelmúlt beruházásait, ahol szintén voltak érdekes összegek, és megjegyzi, mindez felelős gazdálkodást jelent-e. Takátsné Tenki Mária (Fidesz) annyit tesz hozzá: Nagyszerű ez a program, igazi előremutató terv. Ipkovich György üdvözli, hogy megvásárolják az Éva-malmot, és emlékeztet, hogy voltak arra a területre tervek, és örül a Képtár felújításának. De felhívja a figyelmet, hogy a belsőre is figyelni kell, mert az utóbbi időben elszürkült a szerepe. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azt mondja, a költségekben van kiállítóterem felújítása is, a parképítési pénz pedig kültéri szobrokat is jelent. Horváth Attila megjegyzi, amikor az Iseumot felújították, azt hitte, azt szabadon használhatják majd a szombathelyiek. Ehhez képest el van zárva. Kéri, ha kész lesz a Képtár, nappal ne zárják be az új parkot. Ipkovich hozzáteszi, az egész területet művészeti negyeddé lehetne nyilvánítani, annak idején a Rákóczi út forgalom előtti elzárása is szóba került.

9:55 Zarándokszállások a Gothard-kastélyban

Moziznak, prezentációt néznek a Gothard-kastély felújításáról, erről előzetesünkben írtunk. Nemény András szerint ha a városba forrás jön, az jó dolog, az a Modern Város program is. De azt máshogyan képzelik el, mi is a modern város. A városvezetés képtelen globálisan gondolkodni, ahelyett, hogy utakra, járdákra, csatornákra gondolnának, kétmilliárdot költenek egy kastélyra, látható, hogy ez túl is van árazva. Úgy elköltik a kétmilliárdot, hogy a hozzáadott érték végül csak egy 50 fős konferenciaterem lesz, ráadásul az eszközbeszerzést sem tették bele az anyagba. Kijelenti, valakik biztosan nagyon örülnek ennek, de azok nem a szombathelyiek.

Egy szálláshely kialakítása ma Szombathelyen hétmillió forintba kerül

Én nem tudom-tudhatom, de belelapoztam a tervezetbe. Ebben a kétmilliárdos Gothard-kastélyfelújításban csak a zarándokház kialakításának tervezői becsült költsége mintegy 350 418 400 forintot tesz majd ki. Mennyit? 350 milliót? 50 szállás?! Osszunk-szorozzunk: hétmillió jut egy szálláshely létrehozására... Zarándokoknak? Komplett lakás kapnak? Vagy mit? Jakuzzis, luxus örömtanyát?

Ipkovich megjegyzi, őt a Fő tér 800 milliós felújítása miatt támadták, jó tudatában lenni az arányoknak. Ő is úgy látja, a városnak nagy lehetőségei vannak a zarándokturizmusban, de úgy tűnik, ez nagyon személyfüggő, mostanában visszaesett a lendülete. Attól tart, olyanba költik a kétmilliárdot, ami később veszít a jelentőségéből.

Összehasonításképpen, egy szállodaiparban dolgozó ismerősünk szerint: egy 4*-os szállodai szoba építési és berendezési költségterve 2 és 2,5 millió Ft között van.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) annyit tesz hozzá: Nagyszerű ez a program, igazi előremutató terv.

9:15 Álljanak ki a pedagógusok mellett!

Ipkovich György (baloldal) az előző ülésen a Fidesz aláírásgyűjtését támogató szavazására emlékeztet, és javasolja, hogy ha már azt támogatták, akkor most támogassák azt a törvényjavaslatot, ami az iskolák fenntartói közé beveszi az önkormányzatokat. Tóth Kálmán (baloldal) azt kéri, a közgyűlés fejezze ki egyetértését a pedagógusok tiltakozásával. Szuhai Viktor javasolja, hogy a közgyűlés vonja vissza a kvótarendszert elítélő határozatát, és fogadjon el nyilatkozatot, hogy támogatja a kvótarendszert, hiszen azt Orbán Viktor is megszavazta Brüsszelben.

Kolbászos-szendvicses jó reggelt!

Kis késéssel, nagy komolyan, mosolytalanul, teljes létszámmal beindult a szombathelyi közéleti banzáj. Szaglászunk, mert friss uborkaszag terjeng a levegőben, keressük a forrását, mire a mellettünk ülő sajtós kolléga leleplezi kolbászos-ubis szendvicsét. Ő csomagolt, hosszú napra gyúr. Mi bízunk legalább egy köztes, hosszú-hosszú szünetben! Egy másik kollégánk nagyadag sonkás-tojásos reggelis poszttal ébreszti a faceboookos nagyvilágot, mert neki is kell az extra energia. Jobb híján lopizunk egy városházi kávét, még meleg...

Nemény András (baloldal) a buszmenetrendek tárgyalását javasolja, a lakossági felháborodások miatt. 150 aláírást ad át a polgármesternek.

444816_februari_kozgyules.jpg

Rettegi Attila (Fidesz) azt mondja, a szocialisták a saját menetrend-javaslatait akarják visszavonatni. Azt mondja, később vizsgálják meg az ügyet, és ne okozzanak káoszt. Tóth Kálmán értetlenkedik, nem napirendi javaslatot tettek, azt kérték, később tárgyaljanak róla.

Horváth Soma (baloldal) azt kéri, kérjék fel a minisztériumot, vizsgálják meg a Szombathely és a Balaton közti vonatjáratok újraindítását tavasszal és ősszel.

Balassa Péter (Jobbik) a fejlesztési döntések nagyobb nyilvánosságát kéri, és azt, hogy készítsék elő egy olimpiai, európa-bajnoki sportközpont létrehozását. Javasolja, hogy a közgyűlés nyilvánítsa ki, hogy a menekültkvóta semmiféle változatát, a menekültek visszatoloncolást sem fogadja el, és menekülttáborok létesítését sem.

Nemény András azt mondja, 15 milliós sikkasztásról kaptak hírt a Dobó SE-nél, és kér, hallgassák meg az egyesület elnökét, Horváth Vilmost.

Költői kérdés: „Nincs itt Hende Csaba. Vajon kit fog ma az ellenzék tematikusan kibuktatni, felheccelnie?” Várjuk a meccseket. Most épp Puskás van soron, szerintem ezzel a címerüggyel már rendesen szökik felfelé a polgármester vérnyomása, pirul az arca.

Czeglédy Csaba (baloldal) a dizájnerdrogok terjedése miatt a következő ülésre hívják és hallgassák meg a rendőrkapitányt, mert ez komoly veszélyt jelent. A mai ülésre javasolja, hogy a város címeréről tárgyaljanak, mert azt a hírt kapták, hogy a polgármester kezdeményezésére embereket keresnek a címer megváltoztatására. Czeglédy Hende Csabát sejti a háttérben, és kijelenti, a címerhez a Rákosi-rendszerben nyúltak hozzá. Ez nem a játék kategóriája - jelenti ki.

De az biztos, hogy a közgyűlés hozzájárulása nélkül ehhez nincs joga a polgármesternek. Puskás szerint lyukas a rendszer, mert meglepi a képviselő jó informáltsága. Valóban a közgyűlés hatásköre a címer megváltoztatása, de hogy ő kivel tárgyal, az az ő dolga.

Czeglédy megismétli, hogy közgyűlési határozat nélkül akarják átrajzolni a 600 éves címert. Ha a Fidesz felhatalmazza erre a polgármestert, az az ő dolguk, lelkük rajta. De minderről a közgyűlés alakítsa ki az álláspontját.

A polgármester szerint az ok a Szent Márton Év, ennek megjelenítését vizsgálják a címerben.

Ipkovich kifogásolja, hogy 20 milliárd értékű ingatlanértékesítést akarnak sürgősséggel a zárt ülésen tárgyalni. Czeglédy emlékeztet, hogy két nappal ezelőtt, a frakcióvezetői értekezleten szó sem volt erről, és ma reggel szembesültek a 20 milliárdos ingatlaneladásról.

A többség megszavazza a sürgősségi és zárt tárgyalását. Az ellenzéki javaslatokat elutasítják. Kivéve Czeglédy droghelyzetről szóló javaslatát, a következő ülésen meghallgatják a városi rendőrkapitányt.

Czeglédy frakciója nevében kéri, ha már leszavazták a balatoni vonatok melletti kiállást, a polgármester írjon egy levelet erről a miniszternek. Puskás ebbe beleegyezik.

9:10 Kezdődik

Puskás Tivadar polgármester a kommunizmus áldozatainak emléknapját említi, ami ma van. ÉsSarlós Lászlóra, a Haladás volt technikai vezetőjére is megemlékezik, aki a napokban elhunyt. Lendvai Ferenc emlékszik rá életrajzával. Egyperces néma felállás.

444792_februari_kozgyules.jpg

Forrás:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2016_februar_25_percrol_percre

komment
süti beállítások módosítása