a 2016. januári szombathelyi közgyűlésről

2016. február 01. 16:37 - Kelemen Krisztián

Részlet a nyugat.hu tudósításából:

19:45 Itt a vége

És hirtelen vége. A következő közgűlés február 25-én lesz.


19:40 Balassa feljelentette a Távhő vezetőjét

Molnár Miklós jelenti be, hogy Balassa Péter felügyelőbizottsági tagként feljelentette a Távhő vezetőjét, a nyomozást megszüntették, mert nem történt bűncselekmény. Balassa a feljelentésről többször beszélt a nyilvánosság előtt is. Az alpolgármester szerint a feb-tagnak a tulajdonost kellett volna tájékoztatnia, ha szabálytalanságot gyanít, így kérdéses, hogy el tudja-e látni a feb-ben lévő feladatait. Kéri, hogy a hivatal vizsgálja meg, milyen jogi következményei vannak ennek.

Balassa már nincs a teremben, korábban elment.


19:30 Képviselői aktivisták

Ez még mindig a két ülés közti beszámoló, rengeteg a hozzászólás, és rengeteg a téma. Képtelenség a részleteket követni.

És hirtelen vége a vitának. Most szavaznak, Kopcsándi kérte, hogy tekintsék át ismét az új- és járdafelújításokat, leszavazzák. Nemény javasolta, hogy egységesítsék az önkormányzati cégek vezetőinek jutalmait és javadalmazását, ezt is leszavazzák.


18:50 Esti műszak, még mindig az előző ügyek

Nemény új problémát említ, a városban van egy csoport, akik éjjel rallyznak az utcákon. Kecskés László azt mondja, az Árkádia előtti parkolóban nincs világítás, a volt Novák-piacon pedig hajléktalanok tanyáznak. Úgy tudja, csőbe ment az üzletközpont, van, ahol a villanyt is kikapcsolták, az egészet egyébként állítólag egy kárpátaljai hajléktalannak adták el. Ezt a helyzetet ki kellene mozdítani - mondja.

Kelemen Krisztián a Hunyadi út végén lévő híd felújítása után érdeklődik, mert korábban a közgyűlés már ezt megszavazta. Több parkolót is említ a Pázmány körúton, kéri, vizsgálják meg a bővítésüket, mert már nincs hely.

434696_januari_kozgyules_delutan.jpg

Lendvai kijelenti, hogy személyeskedni fog, Horváth Attilának szeretne gratulálni, mert trónörökös érkezik a családjába. Horváth Attila nincs itt, korábban elment már.

Kopcsándi azt kérdezi, van-e szándéka a városnak, hogy visszavegye az iskoláit. Azt is, hogy 2010 óta mennyit költött a város közoktatásra.

Rettegi szerint itt nagy zavar van, ezt a baloldali média súlykolja - mondja. Szombathely át sem adta az iskoláit, Siklós viszont korábban nem vállalta a működtetésüket.

Czeglédy szerint Lendvai átlépett egy határt, azzal, hogy Horváth Attila megosztott vele egy családi hírt, azzal nem hatalmazta fel, hogy a közgyűlés előtt elmondja. Kéri Koczkától, adja ki, hány karácsonyi lapot adtak fel a nevében. Kijelenti, Koczka nem kezelhette volna a lakók adatait, ez jogi aggályokat vet fel.

A polgármester szerint itt nem jogi kérdések merültek fel, voltak emberek, akik megtisztelték az alpolgármestert problémáikkal, és nekik küldött üdvözlőlapot. Nem feltételezi, hogy adatkezelési problémák merültek fel.

 

18:05 Lejár a Falco-gyárnak adott határidő

Czeglédy szívesen meghallgatná a polgármester és Molnár alpolgármester beszámolóját arról, hogy a Falco-gyár a következő két napban beszereli-e a mérőműszert a kéményébe. Ha nem, akkor kérdezi, mit tesznek a szombathelyiek védelmében.

A Haladásról is szívesen hallana, hiszen a tizenéves gyerekek számára nincs sportolási lehetőségük. Az új, hirtelen megdrágult stadion építéséről is, és a Koczka Tibor által közpénzből kiküldött több mint ezer karácsonyi képeslapról. Kérdezi, milyen jogszabály alapján kezelték a címzett lakók adatait. Arra gondolni sem mer, hogy a Fidesz támogatóinak listáját használták.

Puskás kijelenti, hatósági határozat volt a szűrőrendszer beépíttetése, és a hatóságnak van joga ellenőrizni is. Menekülőutat akar adni Koczkának, hogy válaszolhat később is írásban, de az alpolgármester ezt elutasítja.

Azt mondja, van egy protokoll-lista, és ezekre a címekre mentek ki a képeslapok. És azoknak, akik ellátogattak a fogadóórájára, leadták nevüket, címüket, azok kaptak még képeslapot, Pár tucatról van szó.

Nemény András a Szent Márton jótékonysági bál összköltségét kérdezi, attól tart, hogy a költségek sokkal magasabbak voltak, mint a bevételek, így jótékonyságra nem juthatott. Emlékeztet, kampányidőszakban volt egy hasonló célú Mága-koncert, aminek a költségeit végül a város fizette ki.

Arra is kíváncsi, hogyan áll az egyetem önállósodása, régóta mély hallgatás van. Attól tart, Hende Csaba kirúgásának áldozata lesz az egyetem önállósága. A SZOVA vezérigazgatójának jutalmáról is szívesen hallana, szerinte egységesíteni kellene az önkormányzati cégek vezetőinek jutalmazását.

Megemlíti a Szombathelyi7Nap című lapot, a jogi bizottság engedélyezte a PLT számára a név használatát, hiszen korábban Szombathelyi7 címmel a városnak volt lapja. Javasolja, hogy állítsák fel a korábban működött konszenzusbizottságot, ami ezt az ügyet is megtárgyalhatja.

A polgármester szerint kellemes volt a városi bál, a tombola 300 ezres bevétele ment jótékony célra. Az egyetemről azt mondja, a határozatban azt fogalmazták meg, hogy megfelelően erős legyen az egyetem, az itt szerzett támogatásokat itt is használják fel. Az önállóságot csak lehetőségként említették. Kijelenti, rengeteg engedélyt adtak ki a Szombathely név használatára, nem csak a PLT hetilapjának.

Kántás Zoltán kijelenti, hétfőn érdeklődik a Falco-gyárnál a szűrők felszereléséről. Elmondja, hogy a már négyéves haladékot kapott zajvédelmi intézkedésekre újabb haladékot kért a gyár, az számára is meglepő. De a hatóságnak vannak eszközei a határozatok betartatására.

Lendvai kijelenti, a Szombathelyi7 egy forintjába sem kerül a városnak, a PLT-nek van Veszprémi7Nap és Zalai7Nap című újságja.

Nemény szerint Lendvai jó marketinges, jó lenne, ha csak ezt csinálná. Közben Czeglédy azt kérdezi, mennyit is keres Lendvai, meghaladja-e a havi egymilliót.


17:20 Gyurácz Ferencet a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány élére?

A közbeszerzési szabályokat akarják módosítani. Nemény András szerint nincs másról szó, mint a kormány gyakorlatát akarják átvenni. Tavaly úgy módosították a szabályokat, hogy akadálytalanul lehessen kitolni magánzsebekbe a közpénzeket.

Aztán a Fidesz-szavazataival elfogadják az új szabályokat.

Gyorsan megszavaztak három napirendi pontot, még öt van hátra.

Közben kiderül, hogy a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány élére Gyurácz Ferencet akarják kinevezni.Igen, őt. Rettegi Attila viszont azt mondja, az elmúlt években nem igazán működött alapítvány. Vagy meg kell szüntetni tehát, vagy értelmet kell adni neki.

Tóth Kálmán ki is jelenti, hogy Gyurácz szellemisége a lehető legtávolabb áll Gazdag Erzsi szellemiségétől. Fel is olvas néhányat Gyurácz facebookos megnyilatkozásaiból. Kijelenti, ilyen embert nem szabad kinevezni egy alapítvány élére.

Lendvai szerint sokféleképpen lehet vizsgálni egy embert, az előbb egy politikai vizsgálatot hallottunk - mondja. Kijelenti, az általa szerkesztett Vasi Szemlében nincsenek politikai megnyilvánulások, Gyurácz kimondottan színvonalas munkát végez.

Horváth Attila kéri, gondoljanak bele, hogy ugyanezeket a Fideszről és Orbán Viktorról írta volna, biztosan tiltakoznának. Nemény kijelenti, neki is vannak konzervatív barátai, de nem tudják megmagyarázni, hogy a két világháború közti konzervatív Magyarország hogyan jutott el 1944-ig.

Ha a történelem ismétli magát, akkor ha hasonló dolgokat látnak, szólni kell ellene. Most arról beszélnek, hogy erkölcsileg vállalható vagy sem. Ezek a kijelentések nem elfogadhatóak, és ki akarják nevezni egy tisztességes személyről elnevezett alapítvány élére. Kijelenti, aki ilyet mond az szélsőséges, és nem vállalható.

Czeglédy szerint az a legnagyobb baj, hogy a Fidesz nem talál konszenzusos jelöltet az alapítvány élére. Ha valaki ennyire szélsőséges, akkor nem alkalmas erre, hiszen csak lovat adnak alá. De ők is elmondták, hogy az alapítvány nem működik, akkor inkább szüntessék meg. Az ellen viszont tiltakoznak, hogy közpénzt akarnak adni a nem működő alapítványnak, hogy Gyuráczot helyzetbe hozzák. Felveti Molnár Miklós felelősségét, azt mondta, neki nem muszáj minden szavazásnál a városvezetést támogatnia.

A polgármester kijelenti, délelőtt itt is elhangzottak szélsőséges megnyilatkozások, és akik azt tették, most egy művészemberről így beszélnek. Rettegi Attila azt mondja, a Nyugat.hu-n és a Facebookon is vannak szélsőséges vélemények. Gyuráczot az életműve miatt jelölik erre a posztra - mondja.

Molnár Miklós kijelenti, eddig nem követte Gyurácz Ferenc munkáját, és nem is kívánja követni. Őt inkább az érdekli, mit csinál az alapítvány, és adnak-e hozzá pénzt. Nem tisztességes úgy megválasztani valakit, hogy nem tudja, lesz-e hozzá pénz.

Lendvai azt javasolja, válasszanak elnököt, aki a következő ülésre kidolgozza az alapítvány programját, és eldöntik, adnak-e hozzá pénzt, Horváth Attila szerint ez fordított logika, hiszen ha vezetőt választanak, attól először szakmai programot kérnek, és az alapján döntenek.

Ennek ellenére a Fidesz megválasztja elnöknek Gyurácz Ferencet.


17:10 Ki szólhat hozzá és mikor?

Horváth Attila javasolja, hogy a módosításba vegyék bele, hogy a vita lezárása után ki szólhat még hozzá az adott ügyhöz. Délelőtt volt vita abból, hogy Puskás lezárt egy vitát, aztán megadta a szót Hende Csabának, akinek mondataira az ellenzék így nem tudott reagálni.

Kéri, hogy a következő ülésre pontosítsák ezeket a szabályokat, tegyék egyértelművé a helyzetet. A polgármester szerint ez a napirend nem erről szól.

17:00 Díjakat alapítanak

Két díjat alapít az önkormányzat, a Weöres Sándor-díjat és a Tóth Géza-díjat. Czeglédy kijelenti, korábban már jelezte, hogy a díszpolgári cím és az egyéb díjak mellé járó juttatások nem követték az inflációt, most is a több mint tíz éve megállapított juttatások vannak érvényben. Kéri, hogy a következő ülésen tárgyaljanak róla.

A polgármester megígéri, de a díszpolgári cím mellé emléktárgy jár, juttatás nem.

A Weöres-díj kulturális, a Tóth Géza-díj sportdíj lesz, és a terület kimagasló teljesítményeit ismerhetik el velük - mondja Rettegi Attila.


16:25 Rohammunka

Fél perc alatt fogadtak el két napirendi pontot. Aztán költségvetést módosítanak, Nemény a szimfonikus zenekarnak nyújtott támogatás okait kérdezi, Molnár Miklós azt mondja, elmaradt bevételről van szó. Ha megjönnek a bevételek, akkor abból pótolják.

„Ha átül a vendég helyre, hozzászólhat?”

Ezt Czeglédy Csaba kérdezte hangosan - utalva a Hende Csabával való délelőtti vitára, - ő és Ipkovich György morgolódik, utóbbi hozzá szerett volna szólni egy témához, de nem jelzett a rendszer, hiába nyomta meg a gombot. A kérdést egyhangúan megszavazták, de azért utólag mégis kapott lehetőséget.

Ehhez hasonló remek párbeszédek zajlanak egy ártatlan csütörtök délután a városházán:

Puskás Tivadar: „Figyelni kell!”
Ipkovich György: „Önnek kell figyelni!”

Horváth Attila javasolja, hogy Oladon egy régóta hiányzó gyalogátkelőhelyet alakítsanak ki a maradványpénzből. Kecskés László viszont bejelenti, hogy az egészségügyi bizottság már felhasználta azt a pénzt egy interaktív kiállításhoz.

Molnár Miklós azt kéri, most ne hozzanak pénzügyi döntést, februárban tárgyalják az idei költségvetést, és addigra látszik is, a pénzmaradvány összege.

 


16:20 Útfelújítási pályázat

Erről is írtunk előzetesünkben, már szavaznak is, a baloldal reklamál, hogy hozzá akartak szólni. Már megszavazták, de a polgármester szót ad Ipkovichnak.

Ipkovich hiányolja az oladi út felújítását, ennek érdekében helyezték át ott a plébániát, hogy a busz elférjen, és fel tudjon menni az oladi dombra. Kéri, hogy azt ne csinálják, hogy megoldanak egy nagy problémát, aztán nem használják a probléma megoldását.

434594_januari_kozgyules_delelott.jpg

Illés Károly azt mondja, a pályázatban csak gyűjtőutak felújítása szerepelhet, az adott út pedig nem az. Azt ígéri, hogy a kért, mintegy 40 milliós felújítást megoldják, ha marad rá forrás.

16:00 Új orvosi rendelők

Jön az egészségügy fejlesztési pályázata, erről előzetesünkben beszámoltunk. A volt városi strand területén építenének új rendelőket, és oda vinnék át az SZTK-ban működő alapellátásokat, a háziorvosokat, fogorvosokat. 680 milliós pályázatról van szó.

Kopcsándi József arra hívja fel a figyelmet, figyeljenek oda, nehogy úgy járjanak vele, mint a Haladás-stadionnal, ami másfélszer annyiba kerül, mint ahogyan előre tervezték. És, hogy a rendelőket a legmodernebb eszközökkel szereljék fel. Arra is, hogy lakossági fórumot ígértek a terület hasznosítására, és eddig nem volt meg az a fórum.

 

Balassa szerint viszont hiányos az anyag, mert nem szerepelnek benne a pontos területméretek, nem lehet tudni, mekkora lesz a szintén oda tervezett társasház. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) elmondja az adatokat. Aztán megszavazzák.


15:30 Itt a délutáni műszak, egészségfejlesztési program

Egészségfejlesztésről, egészségműveltségről lesz szó, ez utóbbi bármit is jelent. Fiatalokról, gyerekekről van szó, az óvodától az érettségiig, védőnők állították össze a programot. Higiéniára, tudatos egészségvédelemre, a káros hatások csökkentésére akarják nevelni őket, a korosztályuknak megfelelő módon és témákban.

A program 9,5 millió forintba kerül, erről szavazni fognak.

Ebédutáni csendes pihenő

Ráérősen kezdődött a délutáni etap, most épp Vigné Horváth Ilona a Szombathelyi GESZ igazgatója tart kiselőadást, a napközisek pedig jó gyerekek módjára figyelnek. Úgy látszik, mindenki jóllakott az ebédszünetben.

A programot támogatják a képviselők, Czeglédy Csaba azt kéri, hogy a következő ülésre állítsanak össze jelentést arról, hogyan alakul a következő négy évben az óvodapedagógusok és a tanítók létszáma, mert ha probléma látszik, akkor már most lépéseket kell tenni.

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) szerint nem akkora a baj, mint ahogyan Czeglédy lefestette, a hiányszakmák és a Szombathely visszavár között mindkét szakma szerepel. Amit egyébként Czeglédy javasol annak idején.

Balassa Péter az internethasználat negatív hatásaival és a természetjárás népszerűsítésével is foglalkozna a programban.

Nemény András emlékeztet, hogy tavaly megszavaztak egy komolyabb összeget drogprevencióra, most kiderült, hogy nem használták fel az összeget. Pedig ez az egyik legfontosabb ügy - mondja.

El is fogadják a programot.


11:30 A kórház helyzete

Jön Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója, és előadást tart a kórház helyzetéről és stratégiájáról. Kijelenti, az elmúlt években mintegy 15 milliárd forintos beruházás zajlott le, és a kórház gazdálkodása kiegyensúlyozott, nincs adóssága.

A stratégia elkészítése hosszú idő, mintegy háromnegyed év volt. A cél, hogy teljeskörű és minőségi ellátást nyújtsanak a betegeknek. Nagyon részletes és szakmai a beszámoló, de azt látjuk, hogy új információs rendszert terveznek, ahol minden beteg látja, mikor kerül sorra és hol tart a kezelése. Ha jól értjük. Közben a Fidesz-frakció eltűnt a teremből.

434604_januari_kozgyules_delelott.jpg

Kecskés László szerint az egyik fő kérdés, hogy a város hogyan tud bekapcsolódni a kórház támogatásába. Javasolja, hogy ennek vizsgálatára alakuljon egy munkacsoport a polgármester vezetésével. Tagja lenne még Nagy Lajos főigazgató, aztán ő maga, mint az egészségügyi szakmai bizottság elnöke, és delegálhatnának tagokat a közgyűlési frakciók is. Ehhez pénzt is kellene rendelni, legkésőbb a következő közgyűlésen, az éves költségvetés tárgyalásakor.

Ipkovich szerint valóban impozáns a kórház fejlődése, a város és a kórház között hagyománya van az együttműködésnek. Ha van lehetőség további fejlesztésre, felhívja a figyelmet a volt strand területére is. Emlékeztet rá, hogy korábban évente százmillióval támogatta a fejlesztéseket. Most inkább az orvosok, szakdolgozók megtartása a fontos, javasolja, hogy erre adjon a város évente 150 milliót. Lakással, letelepedési támogatással is lehetne segíteni, ez is működött régebben.

Kecskés László szerint szükség lenne a sebészet hotelszolgáltatásának fejlesztése, és további műszerek beszerzése is.

Balassa Péter kijelenti, a Fidesz-kormány öt százalék alá csökkentette az állami költségvetésben az egészségügy keretét, a szomszédos országokban ez sokkal magasabb, van, ahol 15 százalék. Szépek a beruházások, de foglalkozni kellene a napi ügyekkel is. Hogyan lehetne megállítani az orvosok elvándorlását, vagy a bérrendezést.

Nemény András is arra emlékeztet, hogy a kormány folyamatosan vonja ki a pénzt az egészségügyből. Országgyűlési képviselőként az előző ciklusban látta, hogy a kormánypártiak még orvosi ügyekben is dönteni akartak, sőt, döntenek is.

Neki, személyesen pozitív tapasztalatai voltak a kórházban, de nincs esélyegyenlőség. Az emberek inkább magánrendelőkbe mennek, ahol a kórház berendezéseivel, soron kívül kezelik őket. Ez régóta így van, de kezelni kellene a helyzetet. Régebben volt Szombathelyen középfokú egészségügyi képzés, de ezt megszüntették, érdemes lenne visszahozni, hogy legalább a szombathelyi kórház igényeit ki lehessen elégíteni.

Felteszi a kérdést a főigazgatónak, mi lenne az, amit ő a leginkább megváltoztatna a rendszerben.

Puskás azt mondja, ma is van egészségügyi oktatás a városban. Balassa Péter szerint a nappali kórház elköltöztetésével nagy hibát követ el a város. Kántás Zoltán azt mondja, a válás az uszodának is nehezére esik.

Czeglédy Csaba szerint a jelenről is beszélni kell, nem csak a jövőről. Megemlíti, hogy a beszámolót a Fidesz-frakcióból csak öten hallgatták meg a 11-ből. Azt mondja, neki rossz tapasztalatai vannak, és ismét fel kellene állítani a korábban működött egyeztető bizottságot a kórház vezetői és a közgyűlés között. A gyógyításban nem szabad elveszíteni a hitüket a betegeknek, és nem feltétlenül a közgyűlés a megfelelő hely, hogy a panaszokat rázúdítsák a főigazgatóra, erre megfelelő hely lenne a bizottság.

Kérdezi, igaz-e, hogy megszűnnek a kezelések a tüdőgondozóban, és hogy nem lehet időpontot kapni a gyermekgyógyászaton, mert balesetet szenvedett a főorvos. Az is gond, hogy a 10-kor kezdődő szakrendelésre reggel hatkor elfogynak az időpontok. Hogy fél egyre berendelnek tíz beteget, az orvos fél háromkor érkezik, és a betegek egy részére nem jut idő aznap.

Hozzáteszi, számos olyan kérdés van, amit fel lehetne tenni, rengeteg indokot tud felsorolni, hogy szükség van az egyeztető bizottságra. Horváth Attila azt javasolja, hogy ha lesz külön keret, akkor annak egy részét az ápolók béremelésére fordítsák.

Molnár Miklós alpolgármester szerint szükség lenne az információáramlásra az alapellátás, a szakellátások és a kórház között. Felhívja a figyelmet, a háziorvosok átlagéletkora 58 év, a ciklus végére ez 60 fölé emelkedik. Bőven van teendő az alapellátásban is, ami az önkormányzat feladata. Javasolja, hogy a különböző szintek fejlesztéseit kezeljék egységes egészként.

Ipkovich szerint is a jelenlegi helyszínen kellene megtartani a nappali kórházat. Ha ott marad a fürdőben, akkor ez előny lehet az új uszodának is. Ki kellene ezt használni.

Nagy Lajos szerint nem a béreket kell külön támogatni, a kórházban nem alacsonyabbak a bérek, mint máshol. Az orvosok és szakdolgozók lakhatását kellene támogatni, erre igény is lenne. Azt szeretné, ha az új munkacsoport a kórház stratégiájával foglalkozna, a kórháznak megvan a maga panaszirodája.

Azt mondja, vannak még felújításra váró épületek, ezekre keresik a pályázati lehetőségeket. A napi problémákkal a kórház most is foglalkozik, de mindent nem tudnak megoldani. Kijelenti, hogy a jelenlegi kormányzati forrásokkal működőképes az egészségügy, ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség más forrásokra.

Érdekes kérdés, hogy mit tenne másként, ezt ki kellene dolgoznia, de most nem ez a feladata. Nemrég változás volt a minisztériumi vezetésben, az új vezetésnek fel kell még állítani a saját programját.

A kórház valóban tudna szakdolgozókat alkalmazni, de nem feladata, hogy az osztrák bérekkel versenyezzen. A nappali kórház beköltözik a kórházba, ahol színvonalas helye lesz, az új uszodában lehet majd termálvizes kezeléseket indítani, és Sárváron is működik ez.

Az SZTK épületét márciusban elhagyja az utolsó szakrendelés is, utána csak háziorvosok és fogorvosok maradnak, ők is csak addig, amíg a volt városi strand területén elkészülnek az új orvosi rendelők.

Aztán megszavazzák, hogy februárra előkészítik a munkacsoport, bizottság megalakítását.


10:30 Súlyos szavak

Tóth Kálmán azt mondja, ha arról van szó, hogy nemzetállami kereteket feszegetünk az unióban, akkor tudni kell, hogy ezzel a tudattal csatlakoztunk. A Fideszt kettős beszéd jellemzi, a támogatásokat szívesen veszi, de a kötelezettségeket elutasítja. A politikusok felelőssége nagy, ha már keresztény alapokról beszélnek, akkor próbáljanak meg keresztényként is cselekedni.

Kijelenti, Orbán Viktor nagyon érzi a néplelket, ha cigányozni és zsidózni kell, úgy csinálja, hogy ne legyen nagyon átlátszó, most pedig a menekültek vannak soron. Most megkapták az utasítást, hogy erről kell tárgyalni, ezt meg is érti. De a terrorveszéllyel való fenyegetés a Fidesz valódi politikáját mutatja, nekik kell az ellenség. Biztos abban, hogy vannak olyan szakembereik a titkosszolgálatoknál és a TEK-nél, akik ki tudnák szűrni a potenciális terroristákat. Kikéri magának, hogy egy ilyen döntéshez Szombathely önkormányzatot is fel akarják használni.

Ágh Ernő szerint biztonságot, nyugalmat és békét akarnak, erről szól ez a napirend és az aláírásgyűjtés is.

Szuhai Viktor csodálkozott volna, ha Gyurcsányt nem említik meg. És ha összegyűjtené a Fidesz plakátjait, szórólapjait, akkor az üléstermet ki lehetne tapétázni velük. Egyetlen migráns sem akart Magyarországon maradni, és az, hogy idegenek élnek az európai nagyvárosokban, nem mostani ügy.

Rettegi Attila szerint azért beszélnek másról, mert nincs mondanivalójuk. Van egy kérdés előttük, el kell dönteni, hogy az ország merre menjen tovább, a kormány érezheti-e maga mögött a nagyvárosok támogatását. Kijelenti, ő sokszor beszélt Orbánnal, és őt soha nem hallotta cigányozni és zsidózni, a rasszista tendenciákat nem az ő oldalukon kell keresni.

Ipkovich azt mondja, úgy néz ki, küszöbön áll az alkotmánymódosítás, ami felhatalmazza a kormányt a rendkívüli állapot bevezetését. Megerősíti, nem akarnak ilyen eszközöket adni a Fidesz kezébe, mert visszaél vele. A rend fenntartása az állam feladata, tegyék a dolgukat azért a sok milliárdért, amibe kerülnek a terrorelhárítók.

Emlékeztet arra, hogy Szombathely a Szent Márton Évet ünnepli, ami a segítésről, az elesettek támogatásáról szól. Ide egy menekült sem fog visszajön, ha mégis, akkor őrizni kell, nehogy megszökjön. Felidézi, hogy amikor egy afgán menekülttel közölték, hogy Magyarországra akarják visszatoloncolni, inkább kiugrott a harmadik emeleti ablakból.

Czeglédy szerint az álláspontok megváltoztatásáról pont nem annak a pártnak a tagjainak kellene szónokolnia, amelyiknek a vezetője korábban kivonult a trianoni emlékülésről és „csuhások imára”kijelentéssel reagáltak a KDNP-re.

Kijelentette, már az is meglepő volt, hogy Hendéből egyáltalán miniszter lehetett, így nem csodálkozik, hogy nem érti, mit is mond a baloldal. A 20. század elején nem voltak határzárak, ezt nemrég sikerült megint elérni, erre ismét határzárat építenek. A Fidesz az emberek zsigeri gyűlöletére építenek, ami akkor is látszott, amikor baloldali zászlók alatt irtották a jobboldaliakat. Egy kétezer éves, befogadó városban beszélnek erről.

Azt mondja, összemossák a terror elől menekülőket azokkal, akik valóban aljas szándékkal érkeznek. Nem olyan régi emlék, amikor a körbezárt Budapesten megették a lovakat, és az sem, amikor magyarok menekültek el az országból.

Csodálkozik, hogy Hende beszél erkölcsről, amikor kiszolgálta a legkorruptabb bandát, és lehet, hogy egyszer bíróság előtt kell majd felelnie. Kirabolják az egész országot, és hozzájuk képest kispályás mindenki, aki 2010 előtt hatalmon volt. Azt a pártot szolgálja ki, ahol családtagok nevére vásárolnak földterületeket, a jogszabályokat kijátszva.

Puskás szerint minden kimondott szóért vállalni kell a felelősséget, és azt itt elhangzottaknak is súlyos követelményei lehetnek.

434618_januari_kozgyules_delelott.jpg

 

Nemény András kijelenti, a kormány nem látta el a feladatot, amikor ellenőrizetlenül engedte be a menekülteket. Emlékeztet, Hende szerint egyetlen embert sem szabad beengedni, Takátsné Tenki Mária pedig arról beszélt, hogy az igazi háborús menekülteket segíteni kell. Hozzáteszi, arról van szó, hogy teljesíteni akarják azt, amit Orbán Viktor kiadott nekik.

Czeglédy javaslatot tesz, mondja ki a közgyűlés, hogy a jelenlegi oktatási rendszer veszélyezteti a kultúránkat.

Kecskés László visszautasítja a baloldal személyeskedéseit. Kijelenti, Európában magas a munkaerőhiány, úgy gondolták, ezt bevándorlókkal oldják meg, de azok többsége még németül sem akar megtanulni. Németországnak súlyos lelkiismeret-furdalása van, a bevándorlók meg a korábbi gyarmati sorsért akarnak kárpótlást.

Kijelenti, nem mossák össze a menekülteket a terroristákkal, de félnek az utóbbiaktól. Ráadásul a multik sokkal többet kivisznek az országból, mint amennyi támogatást kapunk tőlük.

Azért az kísérteties, ahogy Hende Csaba felröhög Kopcsándi József (baloldal) beszéde közben. Ahogy számolom egyébként, lassan körbeértünk, minden képviselő elmondhatta a maga beszédét, tök fölöslegesen. Tessék már szavazni! Vagy azt sem kell, úgyis előre kódolták már az eredmény. De belegondolni is fáj, meddig fog ez a mai közgyűlés tartani?!

Lendvai azt mondja, már előre sem irigyelte az ellenzéki képviselőket, látszik, hogy nincs mondanivalójuk, csak széttrollkodják a vitát. Elmeséli, van olyan baloldali képviselő, aki négyszemközt azt mondta, ő egyetért Orbán Viktor menekültpolitikájával. Az állásfoglalás az illegális bevándorlók ellen szólal fel - jelenti ki.

Puskás lezárja a vitát, és megkéri „miniszter urat”, hogy válaszoljon a kérdésekre. A baloldal háborog, ha lezárják a vitát, akkor nincs már hozzászólás.

Hende azt mondja, hogy van valami bája annak, ha a korábban jogerősen elítélt Czeglédy becsületes embereket bűncselekménnyel vádolja. A baloldal még mindig háborog, hogy a vita lezárása után Hende hozzászólhat. Hangzavar, egyszerre többen is beszélnek.

A baloldal széttrollkodja Hende minden megnyilvánulását

Pár kiragadott mondat ebből az őrült hangzavarból:

Baloldalról valaki bekiabálja: Bohóc! (Hendének)
Puskás Tivadar: Tessenek nyugodtan maradni!
Hende Csaba: Vezettesse ki, vagy csináltasson valamit!
Czeglédy: Az SZMSZ milyen pontja engedi Hendét beszélni?!
Kopcsándi: Ebbe buktál bele...
Közönségből valaki: Kopasznáci!

Hende Csaba kiakad, mert a hangzavarban nem hallani, amit mond. Kijelenti, hogy a baloldal viselkedése méltatlan a helyzethez és a témához is. Hende beszél, nem nagyon hallani, a kormány álláspontját ismétli. Aki egy biztonságos országból érkezik Európába, az nem menekült, hanem gazdasági migráns. Magyarország megvédte magát, és most több ezret akarnak ide visszatoloncolni. Kijelenti, nem szeretné, ha a az idei szilveszter arról szólna, ha ők kergetnék a magyar nőket a fő téren.

Sátori Károly szerint rendnek kell lenni a közgyűlésben, mert a baloldal állandóan beszél. És szankciókat szeretne.

Szavaznak a baloldali módosító javaslatokról, persze, mindet leszavazzák.

Na, szavaznak! Nevetséges, ez az egész, ahogyan

Napirendi módosításokat sem írta fel senki normálisan, Puskás csak hasraütés-szerűen sorolja, mi minden került szóba, az ellenzék hülyéskedik, mindenki röhög. Sorban leszavazva minden. Állampolgárként elzavarnám őket, így ahogy vannak, ezt az egész bagázst... Tényleg, migránsügyben egyedül az alpolgármesterek nem szólaltak fel, pl. Molnár Miklós, Koczka Tibor végig hallgattak. (Ők tették jól!) Nekem megfájdult a fejem, kibírhatatlan ilyen közelről ezt a zűrzavart hallgatni...

Sok millió ember sorsáról így kell dönteni?! Vajon így zajlottak anno a Horthy-korszak országgyűlésében a zsidótörvények megszavazásai is?


9:25 És itt is a kvótarendszer elleni tiltakozás

Puskás szerint ez a biztonságról szól, és Európa egyik legfontosabb kérdése. A magyar állam megvédi állampolgárait - jelenti ki. Ha ezt nem teszi meg, akkor tragédiák vannak, és volt ilyen a magyar állam történetében - folytatja.

Azért is fontos, mert Szombathelyen olyan sokan álltak ki a magyar álláspont mellett, hogy foglalkozni kell vele, és ez az európai értékek iránti felelősséget mutatja - mondja.

 

Czeglédy kiszámolta, Koczka Tibor minimálisan 900 ezer forintot visz haza. Nem is olyan rossz buli alpolgármesternek lenni. Mindent értek.

Lendvai Ferenc (Fidesz) azt kéri, hogy gondoljanak vissza egy évvel ezelőttre, amikor még senki sem tudta, hogy ekkora bevándorló-áradat érkezik. Kijelenti, a bevándorlás a mindennapok részévé vált, és a déli határra épített kerítés miatt van most nyugalom, és a kormány intézkedéseinek.

Felidézi, hogy Dániában az ezer euró feletti összegeket elkobozzák a bevándorlóktól, és a költségekre fordítják. Szerinte mindennapi életünket is átszövi ez a probléma. Kéri, hogy támogassák az előterjesztést, mert ez a kötelességük.

Ipkovich György (baloldal) kérdezi, miről szól a döntés. Ha a kvótarendszerről, akkor azt meg kellene vizsgálni, ha az ország biztonságáról, akkor arról kellene beszélni. Puskás azt mondja, az ügy a határozati javaslatról szól, és ez egyértelmű. Az emberek jelentős részének nem jelent ez ilyen jellegű problémákat. A kvóta legalizálja ezt a dolgot - jelenti ki a polgármester.

Czeglédy kijelenti, biztosak voltak abban, hogy a polgármester nem fogja érteni. A városvezetés összemossa a két dolgot. Tegyék az asztalra, mi az a kvóta, amit el akarnak utasítani. Ehhez azonban ismerni kell a részleteket. Érti, hogy a Fidesz-központból kiadták az utasítást, hogy ezt így kell elfogadni, de mutassák be, mi ellen akarnak tiltakozni.

A polgármester szerint ez egy állásfoglalás. Rettegi Attila (Fidesz) azt mondja, arról van szó, hogy nem a kvótarendszerben gondolkodnak, nem is akarnak vele foglalkozni. Kijelenti, ezt az utat akarják-e járni, vagy a fél évvel ezelőtti baloldali álláspontot képviselik, amikor üdvözölték a migránsokat.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) szerint ne Európából mondják meg, hogy Magyarország hány menekültet akar befogadni. Balassa Péter (Jobbik) kijelenti, pártja már a Fidesz előtt is felhívta a figyelmet a veszélyre. De a mostani döntés csak félmunka, hiszen Gyurcsány Ferenc még mindig befogadná a menekülteket.

Azt mondja, a migránsügy a Fidesznek segített, ez hozta fel a népszerűségüket, és ezzel terelték el a botrányokról a figyelmet. De szerinte ez a határozat kevés, javasolja, hogy a város az ellen is tiltakozzon, ha menekülttábort akarnak létrehozni. Aztán oszt meg néhányat a Fidesznek, mert ezzel akarják elterelni a figyelmet sok mindenről, de tudja, hogy ez egy kötelező házi feladat a polgármesternek.

Nemény András (baloldal) emlékeztet, a polgármester állandóan kéri, hogy a nagypolitikát ne hozzák a közgyűlés elé, most éppen ezt teszik, és ebből is látszik, hogy alig van értelme már az önkormányzatiság.

Arra is, hogy az eredeti menekültkvótát senki sem támogatta, egyik párt sem. Most van egy új, ami a már Európában lévő emberek elosztásáról szól. A hazánkon átvonult mintegy 160 ezer menekült visszatoloncolása helyett mintegy kétezret kellene befogadni, és e ellen Orbán Viktor sem tiltakozott.

Előhozza azt is, hogy a baloldal gyermekéhezés elleni javaslatát a Fidesz azért utasította el, mert baloldali kampányfogadásnak nevezték. De sok minden másról is lehetne tárgyalni, az oktatás, az egészségügy, az önkormányzatiság, a sorkatonaság állítólagos visszaállításáról. Vagy arról, hogy a belügyminiszter visszavette a déli határon szolgáló rendőrök túlóra-pénzét.

És ha a kerítésről van szó, meg kell említeni, hogy Hende Csaba ebbe bukott bele. Ezért kéri, vegyék bele a határozati javaslatba, hogy Hendét vegyék vissza a kormányba.

Hende Csaba szerint Nemény nehezen emészti meg a választási vereséget, de lemondása után Orbán Viktor több százmilliós beruházást jelentett be Szombathelyre. És azzal, hogy ő már nem miniszter, a város nyert, hiszen most minden idejét a város érdekében használhatja fel.

Hende előhozza, hogy a baloldal tiltakozott a kerítés ellen, aztán elvitatkoznak egy darabig, ki a kommunista. Kiakad, aztán visszatér a témához, a baloldal azt támogatta, hogy a menekültek százezrével jöjjenek be az országba. Szinte felolvassa a Fidesz kampányplakátját, ami a baloldali pártokat teszi felelőssé a menekültügyért és a kvótarendszerért.

Kijelenti, 45 ezer embert akarnak ideküldeni. Ide van írva - lobogtatja a városvezetés által elkészített előterjesztést. Hozzáteszi, a baloldal a magyar emberek ellen foglal állást következetesen.

Hendét csak sikerült öt perc alatt felhúzni!

Nemény András (MSZP) felveti, Hendét vegyék vissza a kormányba, mi pedig közben figyeljük a volt miniszter arcát. Hende mosolyog Neményen, majd vizet iszik, aztán felszólal, látszólag lepereg róla a bukás emlegetése. Rövid tömör választási beszéd következik Hendétől, 86-ostól Hali-stadionig. Czeglédynek azonban sikerül a lehetetlen, lekomcsizta Hende apját, aki pillanatok alatt rendesen felhúzta magát, azóta decibelekkel erősebben és ingerültebben beszél...fura látni ezt az átalakulást. A baloldal szándékosan tovább provokálja, Hende ingoványos talajra lép, belemegy...

Kvótarendszerről nem írok, nekem ettől az egésztől forog a gyomrom, mert csak egyről nem esik szó - a menekültekről, arról az összeurópai problémáról, amit közösen kéne majd oldani. Helyette mindenki aktuálpolitizál, földkérdést, oktatási helyzetet, félelemkeltést, közalkalmazotti fizetéseket emleget. Egy biztos: ebben a kvótacsomagba aztán minden szar dühöt bele lehet pakolni...

Szuhai Viktor is a kampányt hozza elő, mint mondja, dübörög a propagandagépezet. Szerinte azokkal kellene foglalkozni, akik elmennek az országból, hiszen a menekültek sem akarnak itt maradni. Nem az állandó félelem- és gyűlöletkeltéssel kellene foglalkozni, hanem a valóban fontos kérdésekkel. Hende is inkább a korrupció ellen gyűjthetne aláírásokat, biztos, hogy sokan aláírnának.

Sátori Károly (Fidesz) kéri, hogy támogassák a kormányt, hogy ne fordulhassanak elő olyan esetek, mint például Kölnben. Horváth Attila (baloldal) kéri, hogy ne fessenek olyan képet, mintha a baloldal terrorcselekményeket szeretne, mert ez nem igaz. És kérdezi, valóban akkor tudna csak küzdeni a kormány, ha Szombathely is támogatja.

Horváth Soma (baloldal) kijelenti, a városi közgyűlésben ülnek, és ha már kérnek a kormánytól, kérjék azt, hogy adjanak pénzt az utak és járdák felújítására.

Kántás Zoltánt (baloldal) elszomorítja, amit a baloldal képvisel. Vissza akarja pörgetni az idő keretét, mert 2004-ben a külhoni magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatban olyan propagandát indítottak, ami az ő bevándorlásul ellen szólt.

Szerinte a baloldal abban érdekelt, hogy a nemzetállamokat szétverve más kultúrákból érkező emberekkel árasszák el Európát. Kijelenti, a brüsszeli elefántcsont-toronyban ülő embereket senki sem hatalmazta fel arra, hogy így kezelje a migránsügyet. Szerinte a magyar kormány adott helyes válaszokat arra is, hogy segíti a fiatalokat a gyermekvállalásban és az otthonteremtésben.

Aztán a Fidesz-frakció plusz Molnár Miklós (Pro Savaria) megszavazza az eredeti előterjesztést, így Szombathely támogatja a kormányt a kvóta elleni tiltakozásban.


9:10 Kezdődik, Hende Csaba is itt van

Puskás Tivadar polgármester üdvözöl mindenkit, Hende is ott ül, valószínűleg a kvóta elleni tiltakozást akarja igazolni és erősíteni.

Kiderül, új út van Szombathelyen, pontosabban új útnév. A repülőtérre vezető utat a kormányhivatal építészi kérésre Repülők útjának nevezte el.

Nincs napirend előtti felszólalás, Puskás szerint az ülés elején olyan fontos kérdéssel kell foglalkozni, mint a biztonság, magasztos kérdéseket kell tárgyalniuk.

Miért hívnak egy volt minisztert következetesen mindig miniszternek?

Ez valami szokásjog? Az elmúlt két napban másodszor ért bennünket az a megtiszteltetés, hogy előttünk köszöntötték Hende Csabát egy nagy "miniszterurazással". Persze, biztos így ok. Mindenesetre hajrá csütörtök, hajrá Szombathely, hajrá közgyűlés! Ráadásul ez most egy olyan ritka alkalom, ahol Hende Csaba országgyűlési képviselőként is megjelent, ott ül a pulpituson, frissen és üdén, csíkos nyakkendőben jegyzetel.

Közben Balassa Péter Jobbikos extraszép hófehér Ipad-ját csodálgatjuk, amit szemérmesen a mellette üresen álló székre dob, egy okosmobil mellé. Ha ezt Steve Jobs, a szíriai bevándorló gyermeke megérhette volna...

Tóth Kálmán (baloldal) az uszoda felújítását szeretné napirendre vetetni, hiszen azt sem tudni, mikor zár be az uszoda, a felújításról pedig semmit nem tudni. Balassa Péter a SZOVA év végi jutalmazásáról kér tájékoztatást, mert úgy tudja, hogy Németh Gábor vezérigazgató ötmilliós jutalmat kapott.

Szuhai Viktor (baloldal) a Falco-gyár helyzetéről, Horváth Attila (baloldal) kérdezi, igaz-e, hogy a stadion tervei változtak-e, olyan hírek vannak, hogy a futófolyosót kivették a tervekből.

Czeglédy Csaba (baloldal) a HVSE ügyeiről kér tájékoztatást, éppen tegnap távozott egy élsportoló. Arról is, hogy a tizenéves fiataloknak nincs sportolási lehetőségük a futball-szakosztálynál.

Bejelenti, hogy Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) többezer karácsonyi képeslapot küldött ki a város pénzén, ami jogszabály-sértést is felvet, mert személyi adatokat is kezeltek.

Hozzáteszi, csatlakozik Szuhai javaslatához, mert január 31. a határidő a zöldhatóság által előírt szűrők beszerelésére, és ha ez nem történik meg, akkor milyen jogi lépéseket tervez a városvezetés.

Aztán a Fidesz-frakció sorra leszavazza a baloldali javaslatokat.


9:00 A kezdés ideje

Most kellene kezdeni a közgyűlést, ennek egyelőre semmi nyoma.


 

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_2016_januar_28_percrol_percre

komment
süti beállítások módosítása