A szombathelyi DK kiakadt a városi cégvezérek prémiumain

2016. január 20. 23:38 - Kelemen Krisztián

A sajtótájékoztató a nyugat.hu cikke alapján:

A minimálbér megadóztatása mellett egymást érik a prémium kifizetések, amiket az ellenzéki képviselők nem tartanak jogosnak. A kétmilliós bérplafon eltörlése után a Fidesz frakciónak már erőlködnie sem kell, hogy az állami és önkormányzati cégeket kvázi kifizetőhelyként használja. Az önkormányzati cégvezetők fizetéseiről itt írtunk korábban.

432358_dk_sajtotajekoztato.jpg

Információik szerint a VASIVÍZ Zrt-nél egyre kevesebb pénz jut fejlesztésre és karbantartásra, amit az is alátámasztani látszik, hogy 2014-ben háromszor akkora összeggel tudta támogatni a Joskar-Ola Napokat, mint 2015-ben ez kétharmados csökkenés az előző évhez képest. Tavaly év végén többmilliós prémium kifizetések voltak, többek közt a VASIVÍZ Zrt-nél is. Az ellenzéki frakciónak semmiféle rálátása nincs a cég működésére - mondta Kelemen Krisztián, ami azt jelenti, hogy az igazgatótanácsi és felügyelő-bizottsági helyeket mind fideszes képviselők töltik be és ezért nem jöhet létre az ellenzéki kontroll. Szeretnék, ha nagyobb rálátásuk lehetne az önkormányzati cég működésére és a javaslataikat megfontolnák néha. Aggályosnak tartják azt is, hogy a Fidesz frakcióvezetője marketing vezetőként - nem kevés fizetésért - szintén a VASIVÍZ alkalmazásában.

Máshol is van gond

A SZOVA a másik olyan önkormányzati cég, ami nehéz körülmények közt működik, nem véletlenül kapott türelmi időt kötvénytörlesztésre is - ezt már Szuhai Viktor hallhattuk. A fejlesztéssel egybekötött konszolidáció ugyan halad a maga útján, de ennek az eredményére még várni kell, éppen ezért, amíg semmi kézzel fogható, vagy mérhető eredménye nincs ennek a folyamatnak, addig a DK-sok nem tartják megengedhetőnek a prémiumok kifizetését, főleg úgy, hogy az igazgatóság elnöke egyedül dönt a bérmaradvány felhasználásáról, arról sem a felügyelő-bizottság, sem az igazgatótanács, de még a város közgyűlése sem tárgyal - tette hozzá.

A fő cél, hogy valódi teljesítményen alapuló, szigorú prémium kiírás legyen, amit a város hagy jóvá, mint a cég tulajdonosa és veszteséges cégeknél semmilyen jogcímen ne lehessen jutalmakat kifizetni. Emellett szeretnék elérni, hogy ne lehessen eltitkolni a béren felüli juttatások kifizetését és kötelező legyen az ellenzéki kontroll.

Ne Hende Csaba mondja meg, hogy ki kerülhet egy cég élére - zárta a gondolatmenetet Szuhai, majd rátért a délelőtti közgyűlésre, és a Haladás új stadionjának 5,6 milliárdos pluszköltségére, erről bővebben itt olvashatnak. Azért azt hangsúlyozták, hogy nem az új stadionra mondtak ma nemet, hanem napirendi pont szerint meghirdetett tájékoztatóra.

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/dk_sajtotajekoztato_premium_kifizetes

komment
süti beállítások módosítása