A DK szerint a rendőrség összejátszik a városvezetéssel Szombathelyen

2015. február 18. 23:55 - Kelemen Krisztián

A rendőrség függetlenségét vonta kétségbe Szombathelyen a Demokratikus Koalíció szerda délutáni sajtótájékoztatóján, amelyen Szuhai Viktorék mellett vendégművészként Kakuk György, a párt külpolitikai szakértője is részt vett. Pontosabban nem csak részt vett, ő tartotta az egészet, igaz, az esemény témájához nem sok köze volt a külpolitikának.

340222_dk_sajtotajekoztato_kakuk_gyorggyel.jpg

„A vasárnapi boltbezárásokkal kapcsolatos aláírásgyűjtés a mai témánk, azért nem a népszavazás, mert ma Magyarországon csak arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz engedélyez. Szerveztünk az ország több pontján aláírásgyűjtést azért, hogy lehessen népszavazást tartani. Ezt mindenhol tudomásul vette a rendőrség, csak itt nem.”

Kakuk elmondta azt is, hogy meglepte, mennyien vannak a boltbezárások ellen, volt olyan település, amelyen fideszes szavazók is aláírták a tiltakozásra buzdító ívet. A dolog mindenhol úgy működött, hogy mint demonstrációt, bejelentették a rendőrségen - mivel az ilyen tevékenység a gyülekezési törvény hatálya alá esik -, és már mehetett is a munka. Ez egészen addig jól is működött, amíg el nem jutottak Szombathelyre.

„Amit itt művel a rendőrfőnök Szombathelyen, az felháborító. Nem hajlandó elismerni, hogy ez így működik, vitatja a törvény értelmezését. Próbálja megakadályozni a demokratikus véleménynyilvánítást, de mi a bíróságig is hajlandóak vagyunk elmenni, hogy az igazunkat bebizonyítsuk. Írja le nyugodtan, hogy szerintem a városvezetés összejátszik a rendőrséggel” - mondta Kakuk György.

Szuhai Viktor szerint a rendőrség véleménye alapján ez tevékenység nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. Így területfoglalási engedélyre van szükség, hogy valaki aláírást gyűjtsön, amit viszont már az önkormányzat hatáskörébe tartozik, vagyis tőlük kell engedélyt kérni, és nem utolsó sorban fizetni is érte. A DK Vas megyei elnöke azt furcsállja, hogy akkor mégis miért a rendőrség engedélyezi ezeket az akciókat az ország minden pontján, kivéve Szombathelyet."

340224_dk_sajtotajekoztato_kakuk_gyorggyel.jpg

340292_dk_sajtotajekoztato_kakuk_gyorggel.jpg

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/a_dk_szerint_a_rendorseg_osszejatszik_a

 

komment
süti beállítások módosítása