Az elmúlt egy év eredményei a Közterület-Felügyeletnél

2020. október 28. 11:38 - Kelemen Krisztián

A Szombathely MJV Közgyűlésének 2019. november 28-i döntése alapján a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelete 2020. január 1. napjával beolvadt Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalába. A Közterület-felügyelet által ellátott közfeladatokat 2020. január 1. napjától Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Hatósági Osztály Közterület-felügyelet látja el. Az átszervezést követően elért eredmények az alábbiak szerint foglalhatók össze.

  1. A közterületen járőrszolgálatot ellátó felügyelők létszámának növelése a Közterület-felügyelet beolvadását követően kiemelt célként került meghatározásra. Hiszen a Közterület-felügyelet szerteágazó feladatai közül a városlakók számára is az a legfontosabb, hogy érzékeljék a folyamatos közterületi jelenlétet. A Közgyűlés által hozott, létszámfejlesztésekről szóló döntések megteremtették az alapját annak, hogy 6 újabb felügyelő végezheti feladatát és működhet közre Szombathelyen a közrend, közbiztonság, a közterületek rendjének és tisztaságának védelmében. A 6 újabb felügyelő hárommal több járőrpárost jelent, vagyis a közterületi jelenlétet sikerült megduplázni. Ez a létszámbővítés jóval hatékonyabb ellenőrzéseket eredményez, hiszen egy párosnak ezentúl jelentősen kisebb körzetet kell bejárnia. A Közterület-felügyelet irodavezetője ez alapján vizsgálja felül és alakítja majd ki a 2021. január 1. napjától érvényes járőrkörzeteket és szolgálatvezénylést.
  2. 2020. július elején megkezdődött a közterületen észlelt hibák bejelentő rendszerének működése, amely új alapokra helyezte a közterületen észlelt problémák gyors és hatékony megoldását. A rendszerbe az első 3 hónap alatt, szeptember végéig 326 bejelentés érkezett (ez a szám azóta is folyamatosan növekszik), amelyek esetében a bejelentés továbbításra került a javítási munkákért felelős szerv felé.
  3. A felügyelet az idei nyártól a kötelező feladatai mellett esélyegyenlőség szempontjából hátrányos helyzetű célcsoportot segítő feladatot is ellát. A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. 11-es huszár úti Fogyatékos Embereket Segítő Szolgáltatások Intézménye előtt a felügyelő járőrök a forgalmasabb időszakokban az intézményhez érkező, illetve az onnan távozó fogyatékkal élők számára nyújtanak segítséget az úton történő átkísérésében.
  4. Kutyabarát intézkedéseikkel a közterület-felügyelők kiveszik a részüket a felelős állattartás szabályainak megismertetéséből, amely program nemcsak a felelős kutyatartás szabályainak betartásához, hanem a szombathelyi közterületek tisztaságához is hozzájárul.
  5. A Közgyűlés 2020. június 25-i döntését követően a Közterület-felügyelet a feladatellátása során fokozott jelenlétet biztosított a frekventált, elsődlegesen belvárosi helyszíneken a koldulás, illetve a közterületi szeszesital-fogyasztás visszaszorítása érdekében. A belváros közbiztonságának növelése és annak megszilárdítása érdekében jelenleg is állandó járőrpár hajtja végre a közterületi ellenőrzéseket, illetve teszi meg a szükséges helyszíni intézkedéseket. A térfigyelő ügyeleti szolgálat is kiemelt figyelmet fordít az érintett helyszínekre.
  6. A tudatmódosító szerek hatása alatt álló személyek közterületen való jelenlétének visszaszorítása érdekében a Közterület-felügyelet együttműködött a Szombathelyi Rendőrkapitánysággal. Az együttműködés keretében a Szombathelyi Rendőrkapitányságot 3.000.000,- Ft támogatásban részesítette az Önkormányzat a Fő téri járőrszolgálat bővítésének feladatellátására, elősegítve a Belvárosi Rendőrőrs hosszabb ideig tartó, megerősített működtetését.
  7. A város területén, kiemelten a Parkerdőben rendszeressé vált illegális szemétlerakás megelőzése, megakadályozása érdekében a Közterület-felügyelet javaslatára mobil kamerák kerültek kihelyezésre a szemétlerakással érintett területeken. Az ezek által közvetített képeket a kollégák kiemelten figyelik, és hulladéklerakás észlelése esetén, a Rendőrséggel együttműködve azonnal intézkednek. A kamerakihelyezések eredményesek voltak, hiszen a mobilkamerák által megfigyelt területeken számos tettenérés történt, és a korábbi gócpontokon látványosan csökkent az illegális hulladéklerakás mértéke.
  8. A Közterület-felügyelet kiváló együttműködést tart fent a társrendészeti, rendvédelmi szervekkel, más hatóságokkal. Az elmúlt hónapokban a Rendőrséggel közösen több, összehangolt ellenőrzést hajtottak végre a belváros frekventált területein, illetve a szolgáltatóházak környékén, ahol a közterületi szeszesital-fogyasztás tilalmának megszegése és más szabálysértések miatt is eljártak. A Rendőrséggel és a kereskedelmi hatósággal közös, összehangolt ellenőrzésre is sor került, ahol a társhatóságok a maszkviselési kötelezettség betartását, valamint annak az üzletek üzemeltetői által történő betartatását ellenőrizték.
  9. A Közterület-felügyelet a koronavírus járvány elleni szombathelyi védekezésben is közreműködik. Jelenleg is ellátott feladatuk a szombathelyi lakcímen járványügyi megfigyelés, illetve karantén alá helyezett állampolgárok részére az alapvető élelmiszerekből, gyógyszerekből és meleg ételből álló, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat által összekészített ellátmányok kiszállítása.

Kivonat a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság 2020. október 26.-ai ülésének 1. napirendi pontjából. A bizottsági ülés teljes anyaga itt érhető el: https://www.szombathely.hu/kozgyules/e-bizottsag/2271.1651/

119667259_1498301213711207_7068429857741888802_o_1.jpg

 

komment
süti beállítások módosítása